17 Σεπτέμβριος 2014, 13:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:31

Ταινία για τα γλυπτά του Παρθενώνα που θα ταράξει τους Βρετανούς (φωτο - βίντεο)

  • Ταινία για τα γλυπτά του Παρθενώνα που θα ταράξει τους Βρετανούς (φωτο - βίντεο)

Πρεμιέρα τον Νοέμβριο στις κινηματογραφικές αίθουσες με διεθνές καστ. Το Βρετανικό Μουσείο δεν έδωσε άδεια για γυρίσματα στις αίθουσές του. 

Η ελπίδα να μάθει ο κόσμος την αλήθεια γύρω από τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα, το θέμα της επιστροφής τους και το πώς βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο κρύβεται σε κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας «Πρόμαχος» των Ελληνοαμερικανών αδερφών Βούρχη που θα κάνει πρεμιέρα το Νοέμβριο στα ελληνικά σινεμά. Ένας από τους στόχους βέβαια είναι να βοηθηθεί η εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Στην ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας, Αγγλίας και Γαλλίας, πρωταγωνιστούν ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Παντελής Κοντογιάννης και η Κασσάνδρα Βογιατζή, ενώ ρόλους-κλειδιά έχουν ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Βογιατζής, ο Σπύρος Φωκάς, ο Πολ Φρίμαν, ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι και ο Μάικλ Μπερν.


Ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι

Ο «Πρόμαχος» αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κόρτι και του Τζον Βούρχη και το σενάριο της βασίζεται σε έρευνα που έκανε νομική εταιρία στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συσταθεί νομικά υπόθεση διεκδίκησης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ  μέρους της Ελλάδας.


Ο Γιώργος Χωραφάς με τους σκηνοθέτες Κόρτι και Τζον Βούρχη

Συνέταιρος και δικηγόρος στη νομική εταιρία είναι ο πατέρας των δυο Ελληνοαμερικανών σκηνοθετών.


Το τρέιλερ της ταινίας

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δυο Αθηναίοι δικηγόροι που ξεκινούν μεγάλο δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας (Παντελής Κοντογιάννης) και η Ελένη (Κασσάνδρα Βογιατζή) συνδέονται τόσο επαγγελματικά όσο και συναισθηματικά. Το βρετανικό δικαστήριο αν και ακούει τα επιχειρήματα των μηνυτών, αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα το 2014. Για αυτό και αποφασίζεται προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Από τα γυρίσματα, πέρυσι, στην Ακρόπολη

Η επιλογή του ομογενή ηθοποιού Παντελή Κοντογιάννη στον ρόλο του Ανδρέα μόνo τυχαία δεν είναι. Ο χιώτικης καταγωγής ηθοποιός, που ζει μόνιμα στο Λος Άντζελες, έχει σπουδάσει νομικά. «Είναι ένας ρόλος πολύ κοντά στις σπουδές μου και θα έλεγα ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Το δυσκολότερο, αυτό που χρειάστηκε να διαχειριστώ ήταν η συγκίνηση και οι σκέψεις που έκανα για το εάν μπορούμε να πετύχουμε την επιστροφή των μαρμάρων. Για μένα είναι πιο ελκυστικό το θέμα της ταινίας και μετά ο ρόλος μου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κοντογιάννης.

Η ταινία, που στοίχισε 700.000 δολάρια και ολοκληρώθηκε πέρυσι το χειμώνα χωρίς να δοθεί άδεια να γίνουν γυρίσματα στο Βρετανικό Μουσείο, θα συμμετάσχει και στο φετινό 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο.

*κεντρική φωτογραφία: Παντελής Κοντογιάννης

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr