16 Σεπτέμβριος 2014, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Νεκροί συνταξιούχοι «εισέπραξαν» 22,2 εκ. ευρώ

  • Το παζάρι για τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά

Όχι βέβαια οι ίδιοι αλλά συγγενείς τους που εκμεταλλεύτηκαν τα παραθυράκια της νομοθεσίας. 

Μπορεί η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου να ολοκληρώθηκε και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει πως πλέον δεν χορηγείται ούτε μια μη νόμιμη σύνταξη, ωστόσο ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι απατεώνες που καταχράστηκαν τα κενά της ελληνικής νομοθεσίας και εισέπρατταν παρανόμως συντάξεις.

Χαρακτηριστικές είναι κάποιες περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ κατά κύριο λόγο ένοχοι είναι συγγενείς των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν αποβιώσει χρόνια πριν: 

-Σύζυγος βουλευτή, ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και έχει πεθάνει, έπαιρνε νόμιμα τη σύνταξη του. Ωστόσο από το 2006 δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, δεν απογράφηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ούτε και έχει δηλωθεί ο θάνατός της. 

-Γιος ιερωμένου έχει καταχραστεί ποσό 147.000 ευρώ. Ο ιερέας πέθανε το 1999 και από τότε ο γιος του έπαιρνε κανονικά τη σύνταξη. Στο σχετικό τραπεζικό λογαριασμό βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.

-Κόρη δικαστικού έχει λάβει παράνομα 300.000 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Μετά το θάνατο του πατέρα της παραποίησε το επώνυμό του για να προκαλέσει σύγχυση στο Ληξιαρχείο, δίνοντας παράλληλα πάγια εντολή εξόφλησης του στεγαστικού της δανείου μέσω του λογαριασμού όπου πιστώνεται η σύνταξη.

-Κόρη δικαιούχου εισέπραττε μέσω των ΕΛΤΑ τη σύνταξη του πατέρα της, την περίοδο 1991-1998. Μετά το θάνατό του συνέχισε να την λαμβάνει παρουσιάζοντας άλλο πρόσωπο ως πατέρας της, ο οποίος την έβαλε συνδικαιούχο σε ένα νέο λογαριασμό που άνοιξαν. Το ποσό που αναζητείται είναι 236.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων δηλώθηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών, με αποτέλεσμα να έχουν καταβληθεί συντάξεις ύψους 64,4 εκατομμυρίων ευρώ σε άτομα που είχαν ήδη πεθάνει. 

Από το ποσό αυτό έχει ανακτηθεί συνολικά ποσό ύψους 42,2 εκ.ευρώ, ενώ για τα 22,2 εκ.ευρώ που υπολείπονται συνεχίζεται η διαδικασία αναζήτησης από κληρονόμους, καταλογισμός συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες ΔΟΥ. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr