16 Σεπτέμβριος 2014, 18:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Καταδίκη της Τουρκίας για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών

  • Καταδίκη της Τουρκίας για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι η Άγκυρα παραβιάζει το δικαίωμα της εκπαίδευσης, αφού υποχρεώνει όλους τους μαθητές να διδάσκονται το Ισλάμ.

Μεταρρυθμίσεις και χωρίς καθυστέρηση στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών καλείται να κάνει η Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην πίστη των μαθητών, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που την έκρινε ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση Αλεβίτη μαθητή, οι γονείς του οποίου εκτίμησαν ότι το περιεχόμενο των υποχρεωτικών μαθημάτων των θρησκευτικών και της ηθικής που διδάσκονται στα σχολεία της Τουρκίας προάγουν μια σουνιτική προσέγγιση του Ισλάμ.

Αν και οι δικαστές στο Στρασβούργο δεν θέλησαν να πάρουν θέση στο ζήτημα της ισλαμικής θεωρίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ένα «κατάλληλο σύστημα απαλλαγής» που θα επέτρεπε να μην δημιουργείται στους Αλεβίτες «σύγκρουση μεταξύ του σχολείου και των αξιών τους».

Το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει την απαλλαγή των χριστιανών ή των εβραίων από το μάθημα των θρησκευτικών, σημείωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση θα είναι οριστική σε διάστημα τριών μηνών, αν καμία από τις δύο πλευρές δεν ζητήσει να επανεξεταστεί η υπόθεση από το Ανώτατο Συμβούλιο του δικαστηρίου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr