16 Σεπτέμβριος 2014, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Τι κρύβει ο βυθός που έφερε στο φως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

  • Τι κρύβει ο βυθός που έφερε στο φως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Με τη βοήθεια δύτη που κατέβηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού, αρχίζουν νέες έρευνες σε εκείνο των Αντικυθήρων που είναι βέβαιον ότι κρύβει μυστικά αλλά ίσως και σε ένα δεύτερο που εικάζεται ότι βρίσκεται εκεί κοντά. 

Το 1900 σφουγγαράδες από την Σύμη, σε μια συνηθισμένη ημέρα δουλειάς, βουτούν στο Αιγαίο αλλά μαζί με τα σφουγγάρια θα φέρουν στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτι ξεχωριστό: αυτό που σήμερα αποκαλούμε «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» ή αλλιώς τον αρχαιότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο εξαιρετικά πολύπλοκος μηχανισμός που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για την παρακολούθηση των κύκλων του ηλιακού συστήματος. 


Σφουγγαράδες από την Σύμη βουτούν στο σημείο του αρχαίου ναυαγίου (1900)

Τώρα οι αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας νέας τεχνολογίας καταδυτικές σχολές που θα τους επιτρέψουν να καταδυθούν σε μεγαλύτερο βάθος αλλά και να μείνουν περισσότερο χρόνο στον βυθό, θα επιστρέψουν στο ναυάγιο από το οποίο ανασύρθηκε το μοναδικό αυτό επιστημονικό αντικείμενο της αρχαιότητας. 

«Το Exosuit κατασκευάστηκε στον Καναδά και επιτρέπει στους δύτες πρώτον να φτάνουν μέχρι και τα 150 μέτρα και δεύτερον να εκτελούν εργασίες που απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Θεοτόκης Θεοδούλου. 

Η καταδυτική στολή που μοιάζει με μια διαστημική στολή «διευρύνει τις δυνατότητες μας αφού θα μπορούμε να δουλεύουμε για ώρες», επισημαίνει ο Θεοδούλου λίγο προτού η ομάδα του ξεκινήσει για μια νέα αποστολή διάρκειας ενός μήνα. 


Από την έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» που παρουσίασε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων  θα βρεθούν πολλά ακόμα αντικείμενα και ότι ο Μηχανισμός και το εντυπωσιακό χάλκινο άγαλμα του Έφηβου των Αντικυθήρων που ανασύρθηκαν είναι μόνο δυο από αυτά. Άλλωστε το «πλούσιο» ναυάγιο φαίνεται ότι ήταν ένα εμπορικό πλοίο φορτωμένο λάφυρα από την Μικρά Ασία με προορισμό την Ρώμη. 

Επίσης από τη νέα καταδυτική αποστολή ελπίζουν να επιβεβαιωθεί ότι στην ίδια περιοχή βρίσκεται και δεύτερο ναυάγιο. Η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός έξω από τα Αντικύθηρα ήταν μια από τις πολυσύχναστες στον αρχαίο κόσμο. Το δε νησάκι που σήμερα έχει μόλις 44 κατοίκους ήταν η βάση πειρατών από την Κιλικία οι οποίοι μάλιστα είχαν απαγάγει τον νεαρό Ιούλιο Καίσαρα ζητώντας λύτρα. 

Στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική ομάδα, βρίσκεται και ο Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγος στο Woods Hole της Μασαχουσέτης και ένας από τους δύτες που κατέβηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού. 

«Μπορεί να βρούμε ένα ή και περισσότερα αγάλματα που βρίσκονται ακόμα στο ναυαγισμένο πλοίο επειδή οι δύτες που έκαναν τις έρευνες το 1901 τα πέρασαν για βράχους», δηλώνει ο Φόλεϊ. 

Δείτε το βίντεο από την έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο