16 Σεπτέμβριος 2014, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Καλά Χριστούγεννα… για την επιστροφή φόρου - Σε ομηρία χιλιάδες πολίτες

  • Καλά Χριστούγεννα… για την επιστροφή φόρου - Σε ομηρία χιλιάδες πολίτες

Μάταια περιμένουν να εισπράξουν τα πιστωτικά εκκαθαριστικά τους χιλιάδες φορολογούμενοι. «Εμπλοκή» στις διασταυρώσεις φέρεται να καθυστερεί την επιστροφή.

Ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρει ότι η καθυστέρηση αποδίδεται στην τεχνική δυσλειτουργία του συστήματος διασταύρωσης ασφαλιστικών οφειλών ή τυχόν άλλων οφειλών του φορολογουμένου που επιδεινώθηκε περαιτέρω εξαιτίας των απανωτών αλλαγών και διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ. Οι δηλώσεις υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, στο taxisnet αναφέρεται το ποσό της επιστροφής, μόνον όμως κατ’ όνομα…

Το pontos-news.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολλοί έφοροι, όταν ερωτώνται από φορολογουμένους πότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί τους, απαντούν: όταν γίνει η οριστική εκκαθάριση και αφού αφαιρεθούν οι - έστω και ρυθμισμένες και εξυπηρετούμενες - υπολειπόμενες δόσεις από φορολογικές υποχρεώσεις!

Όσοι προλάβετε 20-30 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το σύστημα της εφορίας θα είναι σε θέση επαναλειτουργήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου και να στείλει στους δικαιούχους την επιστροφή φόρου έπειτα από τρεις και τέσσερις μήνες, κάπου κοντά στα Χριστούγεννα! Κι αυτό γιατί από την 30η Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ) και μετά ενεργοποιείται παλιότερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία προβλέπει τον συμψηφισμό του φόρου με τον προς επιστροφή φόρο.

Η ουσία είναι ότι άνθρωποι που έχουν απόλυτη ανάγκη των χρημάτων της επιστροφής δεν θα τα λάβουν εγκαίρως, ώστε να καλύψουν τις νέες υποχρεώσεις με τις οποίες τους έχει επιβαρύνει το υπουργείο οικονομικών.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από «Εφημερίδα των Συντακτών».