16 Σεπτέμβριος 2014, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Μισοάδεια φιάλη οξυγόνου και λάθη της υπηρεσίας πίσω από τον χαμό του πυροσβέστη

  • Μισοάδεια φιάλη οξυγόνου και λάθη της υπηρεσίας πίσω από τον χαμό του πυροσβέστη

Τα πρώτα στοιχεία από την αρχική φάση διερεύνησης της μοιραίας πυρκαγιάς στην Καλλιθέα φέρνει στο φως η εφημερίδα «Το Βήμα». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλει ότι οι συνάδελφοί του πάνε να σβήσουν φωτιές με ληγμένες στολές!

Ενδείξεις ότι είχε δοθεί μισοάδεια φιάλη πεπιεσμένου αέρα στον 33χρονο πυροσβέστη Μάνθο Μάντζιο που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει τη γυναίκα από τη φωτιά, προκύπτουν από την πρώτη φάση διερεύνησης. Ενώ η διάρκεια μιας πλήρους φιάλης είναι από 25 λεπτά έως μία ώρα, ο άτυχος πυροσβέστης έκανε έκκληση για «αέρα» στα 10-15 λεπτά, πράγμα που δείχνει ότι η ποσότητα ήταν λιγότερη. Η πλήρωση των φιαλών γίνεται στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην πλατεία Ρηγίλλης, κάτι που έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα.

Αξιωματικοί είπαν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ότι οι πυροσβέστες χρησιμοποιούσαν φιάλες πλήρεις σε ποσοστό 65%-70%. Στο περιστατικό της Καλλιθέας, το βράδυ της Παρασκευής, μετέβησαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι πυροσβέστες κάποιοι εκ των οποίων όμως πενταετούς υποχρέωσης «χωρίς καμία δυνατότητα αρωγής» σημειώνει το «Βήμα». Μεταξύ άλλων δε, καταγράφεται εκ των υστέρων σχεδόν απόλυτη έλλειψη σχεδίου υποστήριξης στον απεγκλωβισμό των ατόμων. Διοικητικά στελέχη της Πυροσβεστικής φέρονται να έχουν κάνει μοιραία σφάλματα στην όλη διαχείριση του συμβάντος.

Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ειδικός σε θέματα διερεύνησης πυρκαγιών, επισήμανε στο «Βήμα» ότι «στο περιστατικό αυτό υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να διερευνηθούν. Διατάχθηκε έρευνα μόνο για τα αίτια της πυρκαγιάς και όχι για τα λάθη που πιθανόν έγιναν και οδήγησαν στον θάνατο τον 33χρονο άτυχο αξιωματικό και την 44χρονη γυναίκα».

Με ληγμένο εξοπλισμό πάνε να πολεμήσουν τη φωτιά

Με αφορμή τον άδικο θάνατο του συναδέλφου του, ο πρόεδρος των πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Φερτάκης κατήγγειλε στο patrastimes.gr ότι η τελευταία φορά που το υπουργείο προμήθευσε με μερικό ατομικό εξοπλισμό το Σώμα ήταν το 2008 και σήμερα πολλές στολές, κράνη και μπότες που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες είναι ακατάλληλες αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από tovima.gr και patrastimes.gr