15 Σεπτέμβριος 2014, 21:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Αρεοπαγίτης τάσσεται υπέρ της απόλυσης των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

  • Αρεοπαγίτης τάσσεται υπέρ της απόλυσης των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ

Θα καταθέσει την εισήγηση-καταπέλτη για τις καθαρίστριες την επόμενη εβδομάδα στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Εκτός του υπουργείου Οικονομικών και των ΔΟΥ θα εισηγηθεί ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης να παραμείνουν οι 393 απολυμένες καθαρίστριες, ενώ θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τις έχει δικαιώσει. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρεοπαγίτης θα επισημάνει ότι το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες είναι σε κατάσταση διαθεσιμότητας και δεν έχουν απολυθεί. 

Συγκεκριμένα, θα αναφέρει ότι η κατάργηση των θέσεων και η περιαγωγή των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης παροχής εξηρτημένης εργασίας, αλλά ότι «αποτελεί αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετατάξεως ή μετακινήσεως αυτών σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας».

Επιπλέον ο  Χριστόφορος Κοσμίδης στην εισήγησή του θα εξηγεί ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές. 

Παράλληλα δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού δεν αποκλείει την ευχέρεια της Πολιτείας να καταργεί υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να θέτει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους.  

Ωστόσο πρέπει να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις: α) η κατάργηση των θέσεων να επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, β) να γίνεται με κριτήρια σύμφωνα με την ορθολογική οργάνωση και γ) η επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα να γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά και με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη διαθεσιμότητα ή την ενδεχόμενη απόλυσή του εάν υπάρχει αδυναμία μετακίνησης σε άλλη θέση.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ