15 Σεπτέμβριος 2014, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Θεσσαλονίκη

  • Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Θεσσαλονίκη

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας για τα 92 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες.

Ο κ. Ορφανός επισήμανε ότι η μικρασιατική καταστροφή αποτελεί μια από τις «μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», καθώς «πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι διώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και έχασαν τις περιουσίες τους».

«Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας, μετά από αιώνες ενεργούς παρουσίας και οικονομικής ακμής, υποχρεώθηκε σε μαζικό ξεριζωμό. Η Σμύρνη, το Αϊβαλί, το Αϊδίνι, η Προύσα είναι μερικές μόνο από τις πόλεις όπου η έντονη, εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα του ελληνικού στοιχείου, συνέβαλλε καθοριστικά στην οικονομική τους ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Υπογράμμισε, ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη», διότι όπως σημείωσε, «λαός χωρίς μνήμη, δεν έχει μέλλον».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ