15 Σεπτέμβριος 2014, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Έλληνες, Κύπριοι και Τούρκοι επιχειρηματίες ιδρύουν κέντρο διαιτησίας εμπορικών συναλλαγών.

  • Έλληνες, Κύπριοι και Τούρκοι επιχειρηματίες ιδρύουν κέντρο διαιτησίας εμπορικών συναλλαγών.

Επόμενη συνάντηση των προέδρων των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων των τριών χωρών, τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Το πρακτικό επιχειρηματικό πνεύμα επικράτησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας -Κύπρου που αναζητούσαν έναν τρόπο για να επιλύονται οι εμπορικές διαφορές τους ξεπερνώντας το σκόπελο των πολιτικών αγκυλώσεων. 

Έτσι οι εκπρόσωποι των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινό διαιτητικό κέντρο που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση εμπορικών αγαθών ώστε να προωθηθεί η εμπορική επανένωση της διχασμένης Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Αγαθών Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου, ο ομόλογός του πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος και οι πρόεδροι των δυο αντίστοιχων Κυπριακών Επιμελητηρίων Φειδίας Πηλίδης και Φικρί Τόρος, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Λευκωσίας εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να εξετάσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας.

Στόχος τους να προωθήσουν πρωτοβουλία προκειμένου να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και να πραγματοποιούνται συχνές συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει στενότερη επικοινωνία.

Η πρώτη συνάντηση του φόρουμ είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ «ουδέτερη ζώνη» της Λευκωσίας, ακολούθησε αυτή στην Πόλη και η επόμενη έχει προγραμματισθεί να γίνει στην Αθήνα το Δεκέμβριο.

*κεντρική φωτογραφία: Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Φικρί Τόρος και Φειδίας Πηλίδης. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Hurriyet