15 Σεπτέμβριος 2014, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 92 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Αθήνα (φωτο)

  • Εκδηλώσεις μνήμης για τα 92 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Αθήνα (φωτο)

Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου και με κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τα 92 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος  και η Περιφέρεια Αττικής.

Πλήθος εκπροσώπων Μικρασιατικών σωματείων, βουλευτών, στρατιωτικών αρχών αλλά και απλού κόσμου παρακολούθησαν τις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

«Οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες συνωστιζόμενοι περιμένοντας το "πλοίο της γραμμής", αλλά κυνηγημένοι από το σπαθί και τη φωτιά και "γυμνοί" από υπάρχοντα έφτασαν στη νέα πατρίδα για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή από το μηδέν». Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής των εκδηλώσεων.

Την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του εθνο-ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Φωτογραφικό υλικό από το mikrasiatis.gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery