15 Σεπτέμβριος 2014, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Έλληνες πιλότοι από την 115 Πτέρυγα μάχης τρέλαναν την Ευρώπη (βίντεο-φωτο)

  • Έλληνες πιλότοι από την 115 Πτέρυγα μάχης τρέλαναν την Ευρώπη (βίντεο-φωτο)

Η F-16 Demo Team ή F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας πήρε μέρος στο μεγαλύτερο σόου αεροπορικών επιδείξεων AIR14 και αποθεώθηκε για τους περίτεχνους ελιγμούς της. 

Στα σύννεφα ανέβασαν οι Έλληνες πιλότοι της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους, τους 200.000 θεατές και πλήθος αντιπροσωπειών και επισήμων από πολλές χώρες που παρακολούθησαν την εκδήλωσης AIR14 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελβετίας, το Σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτεμβρίου.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία της ομάδας του σμηναγού Γιώργου Ανδρουλάκη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Payerne.

Οι Ελβετοί, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Πολεμικής τους Αεροπορίας και το ότι οι ελβετικές ομάδες επιδείξεων Patrouille Suisse και PC-7 κλείνουν 50 και 25 χρόνια ζωής αντιστοίχως, κάλεσαν στο έδαφός τους τις καλύτερες ομάδες επιδείξεων με αεροπλάνα για να το γιορτάσουν όπως άρμοζε στην περίσταση. 

Έτσι η ελληνική dream team των αιθέρων βρέθηκε να δείχνει τις αναγνωρισμένες ικανότητές της μεταξύ των ομάδων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και των ελβετικών Patrouille Suisse και PC-7.

Η ομάδα «Ζευς» αποτελεί τη συνέχεια των ομάδων «Καρέ των Άσσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα» καθώς και του μεμονωμένου αεροσκάφους αεροπορικών επιδείξεων Τ-6Α Texan II.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT, φέροντας δηλαδή εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου (Conformal Fuel Tanks). 

Όσο για τους πιλότους μας, αυτοί μεταξύ άλλων εκτελούν στροφές με 9G, ελιγμούς ταχείας επιβράδυνσης και σπειροειδής βυθίσεις, μαγνητίζοντας τα βλέμματα και των πιο μυημένων στο θέαμα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Hellenic Air Force και zarpa.gr