15 Σεπτέμβριος 2014, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Στέγη σε 1200 αστέγους και σίτιση για 165.000 απόρους από το πρωτογενές πλεόνασμα

  • Στέγη σε 1200 αστέγους και σίτιση για 165.000 απόρους από το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρώτο πρόγραμμα για τους αστέγους είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.400.000 ευρώ. Το δεύτερο για τους άπορους θα κοστίσει 330 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει ως το 2020.

Το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», από το οποίο μπορούν να ωφεληθούν 1200 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υφυπουργός εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Στόχος είναι τουλάχιστον 480 άτομα αφού καλύψουν το πρόβλημα τις στέγης, να ενταχθούν και σε εργασία. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 9.400.000 ευρώ προέρχεται από πόρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, απευθύνεται σε:

• οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,

• οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,

• γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,

• άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Πρόγραμμα σίτισης 165.000 απόρων έως το 2020

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους 2014-2020» το οποίο θα περιλαμβάνει διανομή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης και θα απευθύνεται σε 165.000 άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ υποβλήθηκε στο «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (TEBA ή FEAD) και εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσω της διασύνδεσης του με το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης στα μέλη 62.000 νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 165.000 άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.

Μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων»

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων», οι οποίες θα έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των ωφελουμένων και διανομής – παρακολούθησης της υλικής βοήθειας και παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο θα στηρίξει, επίσης, τη διαμόρφωση από τους Κοινωνικούς Εταίρους ενός ενιαίου μηχανισμού συντονισμού, καταγραφής και αξιολόγησης των Δωρεών, με τη μορφή «Συστήματος Συντονισμού Δωρεών» (ΣΣΔ), μέσω των οποίων θα εξασφαλισθεί συστηματική αξιοποίηση δωρεών από πολίτες, λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr