12 Σεπτέμβριος 2014, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Ικανοποιημένοι οι έμποροι για το «Ποτέ την Κυριακή» ανοιχτά καταστήματα

  • Ικανοποιημένοι οι έμποροι για το «Ποτέ την Κυριακή» ανοιχτά καταστήματα

«Φρένο» στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση αυτή αναβάλλεται για τουλάχιστον λίγους μήνες η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η τελική ετυμηγορία θα έρθει όταν εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ η οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει οι έμποροι, η οποία θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015.

«Δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη

Η Ολομέλεια έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες, κλπ θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.

Ικανοποίηση στους εμπόρους

Δικαιωμένοι δηλώνουν οι έμποροι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ ότι αυτή προκαλεί ικανοποίηση και ανακούφιση, «αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους, θεωρώντας ότι κερδήθηκε μία σημαντική μάχη αλλά όχι ο πόλεμος καθώς εκκρεμεί η απόφαση της κύριας υπόθεσης που αφορά στην πλήρη ακύρωση της υπουργικής απόφασης».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr