12 Σεπτέμβριος 2014, 07:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Hλιακές καταιγίδες θα χτυπήσουν απόψε τη Γη!

  • Hλιακές καταιγίδες θα χτυπήσουν απόψε τη Γη!

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο για τις προβλέψεις του διαστημικού καιρού, οι δύο καταιγίδες δεν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και στις τηλεπικοινωνίες.

Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της γεωμαγνητικής έντασης που αναμένεται, αυτές οι καταιγίδες «θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες και τα σήματα GPS, καθώς και προβλήματα στην τάση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε ο Τόμς Μπέργκερ διευθυντής του Κέντρου Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού. Αλλά σημειώνει πως «τα προβλήματα που θα επιφέρουν οι διαστημικές καταιγίδες θα είναι διαχειρίσιμα χωρίς να προκαλούν σημαντικές διαταραχές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι καταιγίδες αυτές είναι το αποτέλεσμα των δύο στεφανιαίων εκρήξεων μάζας στην επιφάνεια του ήλιου με την πρώτη να σημειώνεται το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ενώ η δεύτερη και πιο ισχυρή ακολούθησε την Τετάρτη. Από τις δυο διαστημικές καταιγίδες αναμένεται απόψε να δημιουργηθούν εντυπωσιακές εικόνες σε όλο τον ουρανό της Βόρειας Αμερικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Το 2012, μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πέρασε κοντά από τη Γη και θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα του «σύγχρονου πολιτισμού και να τα φέρει πίσω στο δέκατο όγδοο αιώνα» αποκάλυψε τον περασμένο Ιούλιο NASA. Η καταιγίδα, που πέρασε στις 23 Ιουλίου του 2012, ήταν η πιο ισχυρή τα τελευταία 150 χρόνια.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr