11 Σεπτέμβριος 2014, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Στον Ηφαιστίωνα ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη

  • Στον Ηφαιστίωνα ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη

Τον είχε παραγγείλει ο Μέγας Αλέξανδρος, υποστηρίζει ο πανεπιστημιακός Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

Στον παιδικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα ανήκει ο τάφος στην Αμφίπολη, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Μαυρογιάννη.

«Ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περίπου το 325 πΧ κατά παραγγελία του Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα» είπε ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, την Τετάρτη, στη διάλεξη του «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: Έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 πΧ». 

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα γεγονότα των ετών 325-320 π.Χ., με αφετηρία την επιστροφή του στόλου του Αλεξάνδρου από την Ινδία υπό τον «Αμφιπολίτη» Νέαρχο στις εκβολές του ποταμού Τίγρη (αρχές του 324 π.Χ.) και την απόφαση της Ώπιδος για την αποστρατεία. Στη συνέχεια ο πανεπιστημιακός αναφέρθηκε στον αιφνίδιο θάνατο του «φιλαλέξανδρου» Ηφαιστίωνα, τον Οκτώβριο του 324 π.Χ, στα Εκβάτανα. 

Ο Μαυρογιάννης μίλησε για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ., στη Βαβυλώνα, και την ταφή του στην Αίγυπτο, αρχικά στην Μέμφιδα, κατόπιν στην Αλεξάνδρεια και τελικά στο μαυσωλείο των ανακτόρων που ονομάστηκε Σήμα.

Ποιος ήταν ο Ηφαιστίωνας

Ο Ηφαιστίωνας ήταν γιος του Αμύντορα, παιδικός φίλος, αξιωματικός και συνοιδοιπόρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Γεννημένος στην Πέλλα ήταν ένας από τους Μακεδόνες βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη, ενώ ακολούθησε τον Μακεδόνα βασιλιά στην εκστρατεία του στην Ασία. Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε ελάχιστες αναφορές για την παρουσία του Ηφαιστίωνα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο στη συνέχεια έχει ηγετικούς ρόλους στα Γαυγάμηλα, τη Σογδιάνη και την Ινδία. 

Στα Σούσα, πήρε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία και παντρεύτηκε τη Δρυπετίδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρας. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό Κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αγώνων και  οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε από πυρετό, με συνέπεια ύστερα από επτά ημέρες να πεθάνει σε ηλικία 31 ετών.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Φιλελεύθερο

Δείτε επίσης: Αμφίπολη: Αποκάλυψη οι χιτώνες από τις Καρυάτιδες – Εντυπωσιακές φωτογραφίες