11 Σεπτέμβριος 2014, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Βόμβα του ΣτΕ: Παράνομο να ανοίγουν τα μαγαζιά την Κυριακή

  • Λουκέτο σε πάνω από 8.500 επιχειρήσεις
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θα υποστούν ανεπανόρθωτη ηθική και οικονομική βλάβη οι καταστηματάρχες αλλά και οι εργαζόμενοι, λέει το σκεπτικό της απόφασης. 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κατά συνέπεια, προσωρινά, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής και η οποία θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι και οι καταστηματάρχες αλλά και οι εργαζόμενοι θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη.

Ως «ηθική βλάβη» η απόφαση  αναφέρεται στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας».

Ακόμη, το ΣτΕ λέει ότι η οικονομική βλάβη όσων έχουν προσφύγει σε αυτό «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση».

Παράλληλα, οι δικαστές σημειώνουν ότι το επιχείρημα του για πιλοτική εφαρμογή που θα το βοηθήσει να βγάλει συμπεράσματα «δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων, κλπ), πολλώ μάλλον καθ' όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ