11 Σεπτέμβριος 2014, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Αμφίπολη: Αποκάλυψη οι χιτώνες από τις Καρυάτιδες – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

  • Είναι μακεδονικός και είναι τάφος – Τι αποκαλύφθηκε σήμερα στην Αμφίπολη

«Οι Καρυάτιδες δεν στήριζαν το επιστύλιο», λέει το υπουργείο Πολιτισμού. 

Η αφαίρεση του πρώτου δόμου από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες αποκάλυψε στους αρχαιολόγους που εργάζονται στον τάφο της Αμφίπολης την συνέχεια των εντυπωσιακών χιτώνων των δυο αγαλμάτων.  

Όπως λέει και η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις». 

 

Μάλιστα, από την εξωτερική τους πλευρά, οι Καρυάτιδες μοιάζει σαν να ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα. 

Μαζί με τα περίτεχνα ενδύματα στο φως ήρθαν και τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας και αποδόθηκαν στο γλυπτό. 

Τα μέλη της διεπιστημονικής επιτροπής που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων τελικά δεν στήριζαν το επιστύλιο. 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι έως την στάθμη της μαρμάρινης οροφής οι δυο πλευρικοί τοίχοι καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες που μιμούνται τον περίβολο. 

Μαζί με τις ανασκαφές προχωρούν και οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στον χώρο πίσω από τα δυο αγάλματα. Στον περίβολο, συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος που αποκαλύφθηκε φέτος, δεξιά και αριστερά της εισόδου. Επιπλέον ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής  τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος  και τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr