11 Σεπτέμβριος 2014, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Επίθεση από τον Ήλιο δέχεται η Γη

  • Επίθεση από τον Ήλιο δέχεται η Γη

Επιβλαβής ακτινοβολία φθάνει στον πλανήτη μας τα προσεχή 24ωρα. 

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα στέλνει ο Ήλιος μέσα στις επόμενες μέρες «δώρο» στη Γη, κι από ό,τι λένε οι αστρονόμοι θα είναι ανώτερης κλίμακας, αλλά όχι επικίνδυνη.

Όπως ανέφερε η NASA, η καταιγίδα που έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας προέρχεται από μια ηλιακή έκλαμψη της κατηγορίας Χ1.6. που κορυφώθηκε την Τετάρτη στις 20:45 ώρα Ελλάδος. 

Παρά το ότι ακούγεται τρομακτικός ο όρος «ισχυρή ηλιακή καταιγίδα», οι ειδικοί λένε ότι η επιβλαβής ακτινοβολία της δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας ώστε να βλάψει τους ανθρώπους στην επιφάνεια του πλανήτη, ούτε θέτει σε κίνδυνο τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους δορυφόρους, τα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών, το σύστημα GPS, καθώς επίσης και τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Space.com, πρόκειται για την ισχυρότερη ηλιακή «καταιγίδα» εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία προέρχεται από ηλιακή κηλίδα ακριβώς στο κέντρο του Ήλιου και «στοχεύει» κατευθείαν στη Γη, γεγονός που την καθιστά κάπως πιο επίφοβη.

Οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το εάν μετά την ηλιακή έκλαμψη ακολούθησε ένα άλλο σχετικό φαινόμενο, μία έκρηξη στεμματικής ηλιακής μάζας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό όντως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση – αν και το θέμα μελετάται ακόμη. Κάθε φορά πάντως που αυτό συμβαίνει, τότε μια γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη μετά από δύο τρεις ημέρες.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον ένα μέρος από το «πλάσμα» υψηλής ενέργειας που εκτοξεύτηκε θα πέσει πάνω στο γήινο μαγνητικό πεδίο, δημιουργώντας πιθανότατα ένα θεαματικό σέλας στους πόλους. Προς το παρόν δεν μπορεί να προβλεφθεί αν και ποιο μέρος του πλανήτη θα πληγεί περισσότερο – κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του κατά τον τρέχοντα 11ετή κύκλο του, γνωστό ως «Ηλιακό Κύκλο 24», ο οποίος πάντως έχει υπάρξει ο πιο ήσυχος των τελευταίων 100 ετών.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Space.com