11 Σεπτέμβριος 2014, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Το ευρωπαϊκό βιολί γόνος της ποντιακής λύρας (βίντεο συνέντευξη)

  • Το ευρωπαϊκό βιολί γόνος της ποντιακής λύρας (βίντεο συνέντευξη)

Ο κορυφαίος κατασκευαστής και ερευνητής της ποντιακής λύρας Γιώργος Ηλιάδης ετοιμάζει βιβλίο στο οποίο θα τεκμηριώνει ότι η προέλευση του βιολιού ανιχνεύεται στις τέσσερις λύρες του Βυζαντίου, εκ των οποίων μία είναι η ποντιακή. 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης χθες ήταν ο Γ. Ηλιάδης. Κατά τη διάρκειά της έγινε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος Η ποντιακή λύρα στον 21ο αιώνα. Μετά την ομιλία και τη συζήτηση, ο Γιώργος Ηλιάδης μίλησε για τις προσωπικές του έρευνες στον συνεργάτη του pontos-news.gr δημοσιογράφο και ιστορικό Βασίλη Τσενκελίδη και ανέδειξε το πρόβλημα της κατασκευής μιας καλής λύρας αλλά και την αναγκαιότητα να πάρει η κεμεντζέ στην ιστορία το ρόλο που της αρμόζει. 

«Η ποντιακή λύρα δεν μελετήθηκε καλά, ούτε η  ιστορία της. Υποχρέωσή μας είναι να αναδείξουμε το δικό μας εθνικό μουσικό όργανο. Αν κανείς μελετήσει τα παλαιά χειρόγραφα, εύκολα καταλαβαίνει ότι τα τοξωτά μουσικά όργανα είναι δημιούργημα των Ελλήνων. Στα βυζαντινά χειρόγραφα απεικονίζονται όλες οι λύρες ακόμα από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Ανάμεσα στις τέσσερις λύρες που συνάντησα στη διάρκεια της μελέτης μου είναι και η ποντιακή. 


Ποντιακή λύρα κατασκευασμένη από τον Γιώργο Ηλιάδη

»Δυστυχώς οι Πόντιοι μουσικοί σήμερα παίζουν σε μουσικό όργανο το οποίο δεν είναι προϊόν οργανοποιίας, αλλά ξυλουργίας. Έχουμε πάρα πολύ καλούς λυράρηδες, αλλά δεν έχουμε όργανα φτιαγμένα με τη σωστή μέθοδο. Εμείς με την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης διοργανώνουμε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον του κόσμου. 

»Ετοιμάζω ένα δικό μου βιβλίο στο οποίο αποδεικνύω ότι το ευρωπαϊκό μουσικό όργανο προέρχεται από τις τέσσερις λύρες του Βυζαντίου, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ποντιακή. Ακόμα και στο Μουσείο Στραντιβάρι υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή της  ποντιακής λύρας.»  

Την εναρκτήρια εκδήλωση στο 8ο Αντάμωμα των Ελλήνων Αργυρουπολιτών του Πόντου προλόγισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και η γ.γ. της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Αργυρώ Ευσταθιάδη. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ενώ το συντονισμό έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλίας Ιορδανίδης. Παρόντες ήταν και πολλοί βουλευτές και πολιτικοί. 

Μετά την ομιλία οι παρευρισκόμενοι ανέβηκαν στην πλατεία Πόντου όπου επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο και είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Απόψε στην Πλατεία Πόντου ο εκπαιδευτικός Βασίλης Κωνσταντινίδης θα κάνει ένα «Οδοιπορικό στον Πόντο και στη γη της Αργυρούπολης». Για όλες τις εκδηλώσεις μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Ηλιάδη στον Βασίλη Τσενκελίδη:

Στην κεντρική φωτογραφία: η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο Γιώργος Ηλιάδης και η γ.γ. της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Αργυρώ Ευσταθιάδη.