10 Σεπτέμβριος 2014, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Κλεμμένο βυζαντινό χειρόγραφο επιστρέφει στο Άγιο Όρος

  • Κλεμμένο βυζαντινό χειρόγραφο επιστρέφει στο Άγιο Όρος

Για 31 χρόνια βρισκόταν στο μουσείο Γκετί αν και ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου. Θα εκτεθεί για σύντομο διάστημα στην Αθήνα. 

Ένα αριστουργηματικό χειρόγραφο του 12ου που είχε κλαπεί του 1960 από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα. Μετά από μια… περιπλάνηση σε ιδιωτικές συλλογές το βυζαντινό κειμήλιο κατέληξε το 1983 στο μουσείο Γκετί στην Καλιφόρνια. Το αμερικανικό ίδρυμα συμφώνησε να το επιστρέψει στην χώρα μας στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπεγράφη το 2011 με το υπουργείο Πολιτισμού. 

«Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο) του 1333, από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. 

Στην ίδια ανακοίνωση πληροφορούμαστε ότι το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και ότι «το χειρόγραφο περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων».

Ο 12ος αιώνας, στον οποίο χρονικά ανήκει και το συγκεκριμένο χειρόγραφο, χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών αντιγράφων ιερών κειμένων που προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης. 

Το επαναπατρισμένο χειρόγραφο θα εκτεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Μαζί του και ένα φύλλο χειρογράφου που εικονίζει προτομές των Δώδεκα Αποστόλων και το οποίο είχε αγοραστεί ξεχωριστά. Μέχρι πρότινος το δεύτερο κειμήλιο ήταν εκτεθειμένο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της έκθεσης τα δυο εκθέματα θα επιστρέψουν στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr