10 Σεπτέμβριος 2014, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Το νέο εύρημα της Αμφίπολης

  • Το νέο εύρημα της Αμφίπολης

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες ότι σήμερα θα μάθουμε το ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι στον τάφο. Στην κεντρική φωτογραφία ένα από τα παλαιότερα ιωνικά επιστύλια που βρέθηκαν. 

Η αυξημένη αστυνομική παρουσία στον τύμβο Καστά ήταν εκείνη που πρώτη σήμανε τον… δημοσιογραφικό συναγερμό ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται να βγει από το εσωτερικό του τάφου της Αμφίπολης. Οι πληροφορίες, που στη συνέχεια διαψεύστηκαν, έκαναν λόγο για δυο επιγραφές που ίσως μας αποκάλυπταν σε ποιον ή σε ποιους ανήκει ο θαυμαστός μακεδονικός τάφος. 

Τελικά το υπουργείο Πολιτισμού, προς το παρόν με διαρροή και όχι με επίσημη ανακοίνωση, ενημερώνει ότι το νέο εύρημα είναι τρία κομμάτια επιστυλίου μήκους περίπου 80 εκ. έως ένα μέτρο. Το ύψος τους είναι περίπου 15 εκατοστά και φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος. Τα επιστύλια εντοπίστηκαν μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες και ήταν καλυμμένα με χώμα, όπως και όλος ο προθάλαμος. 

Τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές. 

Μενδώνη: «Ένα κοσμοπολίτικο μνημείο» 

Με δηλώσεις της στην Καθημερινή η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζει τον Τύμβο της Αμφίπολης ως ένα «μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς».

Στην δε ερώτηση σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού λέει χαρακτηριστικά: «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποίος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή