10 Σεπτέμβριος 2014, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

ΕΝΦΙΑ: Τελικές ρυθμίσεις. Ποιοι χάνουν - ποιοι κερδίζουν

  • ΕΝΦΙΑ: Τα καλά νέα - Ποιοι γλιτώνουν τον έλεγχο από την εφορία

Λιγότεροι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% - Όλες οι αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου και την χορήγηση απαλλαγών.

«Ψαλιδίζεται» ο αριθμός των οικονομικά αδυνάμων που δικαιούνται την έκπτωση 50% στο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προστίθεται περιουσιακό κριτήριο.

Ειδικότερα, για να έχουν την έκπτωση θα πρέπει η συνολική αξία της περιουσίας τους –στην οποία υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων- να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά. Να σημειώσουμε βεβαίως ότι σήμερα οι αντικειμενικές αξίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το περιουσιακό κριτήριο δεν εφαρμόζεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Στην τροπολογία προβλέπεται έκπτωση 20% από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που ήταν κενά και χωρίς ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 και μόνο για το 2013. Η έκπτωση του 20% δεν θα ισχύσει το 2015.

Με την τροπολογία διορθώνονται τα λάθη του προηγούμενου νόμου που είχε ψηφίσει η Βουλή και αφορούσαν τις υπερβολικές αξίες σε 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναλυτικά:

• Για το 2014, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, ενώ η τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου του 2015.

• Μόνο τα ακίνητα που παρέμειναν κενά και δεν είχαν ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα έχουν την έκπτωση 20% από τον φόρο ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο. Η προϋπόθεση αυτή  αδικεί όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κενό το διαμέρισμά τους το 2014, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα καθοριστεί η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι θα πληρωθεί κανονικά ο φόρος και αργότερα θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό στους υπόχρεους. Επίσης, και για τα ημιτελή κτίσματα θα πληρωθεί κανονικά ολόκληρος ο φόρος.

• Αισθητά λιγότεροι θα είναι οι δικαιούχοι των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Η σχετική διάταξη προέβλεπε έκπτωση 50% αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Όμως η έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 μ2.

Η λαιμητόμος της περιουσίας

• Στην προτεινόμενη τροπολογία προστίθεται και περιουσιακό κριτήριο. Ειδικότερα, για να μπορέσει κάποιος να έχει την έκπτωση θα πρέπει η συνολική αξία της περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά. Οι βουλευτές τη Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει να αυξηθούν τα σχετικά ποσά έτσι ώστε να μπορέσουν να τύχουν της έκπτωσης περισσότεροι φορολογούμενοι που παρότι έχουν ακίνητα, δεν έχουν έσοδα και ζουν στα όρια της φτώχειας.

• Αποσυνδέεται η έκπτωση από την απαίτηση να μην υπάρχει οφειλή των ιδίων των φορολογουμένων, των συζύγων τους και των εξαρτώμενων τέκνων τους, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) προς διευκόλυνση της υπαγωγής στην έκπτωση των περιπτώσεων φορολογουμένων που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία ή δυσκολία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr