10 Σεπτέμβριος 2014, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Απίστευτο: Σε πλοίο της ΑΝΕΚ με ελληνικό πλήρωμα στεγάζεται το κοινοβούλιο της Λιβύης

  • Απίστευτο: Σε πλοίο της ΑΝΕΚ με ελληνικό πλήρωμα στεγάζεται το κοινοβούλιο της Λιβύης

Το πλοίο «Έλυρος» που ναυλώθηκε από τη λιβυκή βουλή η οποία εγκαταστάθηκε μέσα σε αυτό, είναι δεμένο στο Τομπρούκ.

Με φόντο τον φοβερό εμφύλιο της Λιβύης, το ελληνικό καράβι έχει γίνει καταφύγιο για τη βουλή της χώρας, από την οποία ναυλώθηκε ως «έδρα της τελευταίας στιγμής» όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης κατέφυγε στο πλοίο έχοντας εκδιωχτεί από τη βάση του καθώς ομάδες πολιτοφυλάκων, οι περισσότερες ισλαμιστικές, έχουν καταλάβει όλα τα αστικά κέντρα της Λιβύης. Το Τομπρούκ δεν έχει καταληφθεί. Κατά τον Guardian, η βουλή περιμένει να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις πολιτοφυλακές και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. «Το λιβυκό κοινοβούλιο, γράφει η βρετανική εφημερίδα, μένει στο Τομπρούκ και αναρωτιέται αν το “Έλυρος” από ξενοδοχείο καταλήξει σωστική λέμβος».
 
Εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ που μίλησαν στα nea.gr είπαν ότι το σκάφος ναυλώθηκε την περασμένη Τρίτη και έκτοτε μετέβη στο Τομπρούκ, όπου εκτιμάται ότι θα μείνει για τουλάχιστον έναν μήνα. Στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά δρομολογήθηκε με την έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας το «Ελ. Βενιζέλος».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Τα Νέα και Guardian