11 Σεπτέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Προσφυγικοί σύλλογοι της Καβάλας τίμησαν τα Σεπτεμβριανά (φωτο-βίντεο)

  • Προσφυγικοί σύλλογοι της Καβάλας τίμησαν τα Σεπτεμβριανά (φωτο-βίντεο)

Στις μέρες μας που η παγκοσμιοποίηση τείνει να παρασύρει τα πάντα στο διάβα της, οι πολιτιστικοί - ποντιακοί σύλλογοι με στέρεες αντιστάσεις και με συναίσθηση του χρέους που έχουν επωμισθεί, καλούνται να γίνουν κιβωτοί διάσωσης της ιστορίας και της ταυτότητάς μας, για να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες στη Μικρά Ασία αλλά και των Σεπτεμβριανών, οι 4 μεγαλύτεροι προσφυγικοί σύλλογοι του νομού Καβάλας, η Λέσχη Ποντίων Καβάλας ο οποίος είναι και ο παλιότερος σύλλογος της περιοχής, η Θρακική Εστία Καβάλας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας και η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, με την συμμετοχή του συλλόγου Ποντίων Λεύκης, διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή εκδήλωση στο Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης.

Πρόεδροι από τα Δ.Σ. των συλλόγων αλλά και ηλικιωμένοι αφηγήθηκαν ιστορίες ζωντανεύοντας μνήμες από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στον νομό Καβάλας. Πολύτιμα έγγραφα και ντοκουμέντα από τον ξεριζωμό παρουσιάστηκαν σε έκθεση που πλαισίωσε τις εκδηλώσεις.

Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων έντυσαν όμορφα την βραδιά παρουσιάζοντας χορούς από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, ενώ προσφέρθηκαν και παραδοσιακά εδέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε και αντιπροσωπεία από την Τουρκία, από τον σύλλογο ανταλλαγέντων από την Ελλάδα με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery