9 Σεπτέμβριος 2014, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές – Τι προβλέπει η τροπολογία

  • ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές – Τι προβλέπει η τροπολογία

Στα χέρια των κομμάτων το προσχέδιο με τις διορθώσεις που αναμένεται να κατατεθεί απόψε στη Βουλή. 

Έκπτωση 20% του φόρου ακινήτων για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπει η τροπολογία με τις διορθώσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη αποσταλεί στα κόμματα και αναμένεται να κατατεθεί απόψε στη Βουλή. Παράλληλα διορθώνονται οι υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις, που είχαν προκύψει σε ιδιοκτήτες 4.000 περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται πλέον υπόψη οι περσινές τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε ο ΦΑΠ.

Επίσης καταργείται η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος προκειμένου να δικαιούται τις εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις 

Προκειμένου να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον φόρο σε ιδιοκτήτες με οικονομική αδυναμία η τροπολογία προσθέτει στα κριτήρια και την αξία της ακίνητης περιουσίας. Έως τώρα ο νόμος προέβλεπε εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένη έκταση ακίνητης περιουσίας για να δικαιούται κάποιος την έκπτωση. 

Πλέον υπάρχει και πλαφόν που αφορά τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη. Αυτά είναι: 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκη οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με το προσχέδιο της τροπολογίας διευρύνεται η απαλλαγή από τον φόρο για το έτος 2014 για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Κεφαλονιά. 

Διευκρινίζεται ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα στην Κεφαλονιά και στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, αλλά και το οικόπεδο που αναλογεί σε αυτά. Επίσης, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2014 τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των κηρυχθέντων ως πολεοδομικά ανενεργών στην παλαιά τους θέση οικισμών Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας-Πανάρετης και Πυλωρών του νομού Κοζάνης, εφόσον το 2013 δεν ηλεκτροδοτήθηκαν.

Τέλος, απαλλάσσονται από τον φόρο τα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ