9 Σεπτέμβριος 2014, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Η Ελλάδα θα ζητήσει και άλλο δάνειο;

  • Η Ελλάδα θα ζητήσει και άλλο δάνειο;

Τι λέει η ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Eurogroup στο Μιλάνο και η Ελλάδα είναι (για μια ακόμα φορά) ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα. Μετά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι αλλά και εν όψει της τελικής αξιολόγησης από τους δανειστές, την οποία αναμένουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα σενάρια περί νέου ελληνικού δανείου ξεκίνησαν ήδη να κυκλοφορούν. 

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle λέει το το ενδεχόμενο μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ανοιχτό. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το δίκτυο, ανέφερε ότι βάση των συζητήσεων στο Eurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα είναι η αξιολόγηση της τρόικας αλλά και το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Ειδικά το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού θα είναι η βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Ο ίδιος αξιωματούχος που μίλησε στην Deutsche Welle επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοιχτές στο να συζητήσουν για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα ή για την επέκταση του υφιστάμενου εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. «Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό» είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ