9 Σεπτέμβριος 2014, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Αντιρατσιστικό και χρηματοδότηση των κομμάτων σήμερα στη Βουλή

  • Αντιρατσιστικό και χρηματοδότηση των κομμάτων σήμερα στη Βουλή

Ονομαστική ψηφοφορία σε τρία άρθρα του αντιρατσιστικού.

Επίλογος στη μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αναμένεται να μπει το απόγευμα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 2 που αφορά τον δημόσιο εγκωμιασμό ή άρνηση γενοκτονιών, του άρθρου 1 περί δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους και του άρθρου 3 περί τέλεσης αδικημάτων μέσω διαδικτύου.

Την ονομαστική ψηφοφορία επί των τριών άρθρων ζήτησε η ΧΑ την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα επί του άρθρου 2 όπου έχουν ενταχθεί και οι γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι). Τη διαφοροποίηση της εξέφρασε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, το κόμμα της οποίας υπερψήφισε επί των άρθρων το αντιρατσιστικό.

«Καυτή πατάτα» η χρηματοδότηση των κομμάτων

Στο μεταξύ, σήμερα και μετά από 5ετή καθυστέρηση συζητάται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» που αφορά στο πολιτικό χρήμα.

Το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς από τη μια μειώνει την κρατική χρηματοδότηση και από την άλλη απαγορεύει στις τράπεζες να δανείζουν τα πολιτικά κόμματα με εγγύηση μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

• Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

• Καταπολέμηση της ανωνυμίας των χρηματοδοτών, καθώς πλέον τα κόμματα υποχρεώνονται να καταγράφουν το σύνολο των χρημάτων που λαμβάνουν αλλά και δίνουν.

• Υποχρεωτική τήρηση έως τριών τραπεζικών λογαριασμών σε έως και τρία διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου τα κόμματα να διαχειρίζονται τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

• Τα κόμματα υποχρεώνονται πλέον να έχουν ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και οποιοδήποτε άλλο μέσο προκειμένου να πιστοποιούν τα πρόσωπα των χρηματοδοτών τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ιδρύματα ερευνών και μελετών των κομμάτων.

• Για κάθε δικαιούχο χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό με ονομαστικές καταθέσεις ή με άλλη μέθοδο με την οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτεί. 

• Κάθε εισφορά σε πολιτικό κόμμα και συνασπισμό κομμάτων που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ διενεργείται υποχρεωτικά μόνο μέσω των τραπεζικών λογαριασμών.

• Καταργούνται πλέον τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα. Σε κάθε κουπόνι θα αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ ή ο αριθμός του δελτίου της Αστυνομικής Ταυτότητας του αγοραστή – χρηματοδότη.

• Η απαγόρευση της χρηματοδότησης προς πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια.

• Απαγορεύεται στις τράπεζες πλέον να δανείζουν τα πολιτικά κόμματα που δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν πέραν του τρέχοντος έτους.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr