9 Σεπτέμβριος 2014, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

ΕΝΦΙΑ: Διορθώσεις και εκπτώσεις υπό προϋποθέσεις

  • Ποιες αλλαγές επιφέρουν αναδρομικά οι νέες αντικειμενικές αξίες

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα επιχειρείται η διόρθωση των λαθών σε περίπου 4.000 οικισμούς της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα προβλέπει έκπτωση της τάξεως του 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Οι εκπτώσεις σε ξενοίκιαστες κατοικίες και καταστήματα που δεν ηλεκτροδοτούνται θα χορηγηθούν με βάση κριτήρια όπως η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ ρόλο θα παίξει και το χρονικό διάστημα που το ακίνητο είναι κενό.

Οι αλλαγές που προβλέπει η τροπολογία θα ελαφρύνουν, όπως έχει ανακοινωθεί, τους ιδιοκτήτες οικοπέδων 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλονιά.

Θα βαρύνουν ωστόσο τους ιδιοκτήτες με κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία -ακόμη και με την έκπτωση - θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο (τα προηγούμενα χρόνια απαλλάσσονταν από το «χαράτσι»).

Ζημιωμένοι θα είναι και οι φορολογούμενοι που, αν και βάσει του αρχικού νόμου δικαιούνταν έκπτωση ή απαλλαγή με τις τελικές διατάξεις, «καίγονται» από τα τεκμήρια διαβίωσης και το κριτήριο της συνολικής αξίας των ακινήτων.

Μέρες πριν από την πρώτη δόση οι τελικές ρυθμίσεις

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, και να καταστεί δυνατόν η πρώτη δόση να πληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως εντός των προσεχών ημερών μετά την ψήφιση του συνόλου των τροπολογιών για τον ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις θα αναμορφωθούν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις (ελάχιστη δόση 10 ευρώ), με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014, τη δεύτερη την 31η Οκτωβρίου και την έκτη δόση την τελευταία εργάσιμη του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

Η οριστική εικόνα των δόσεων θα διαμορφωθεί μετά την επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις αλλαγές που θα ψηφισθούν από τη Βουλή. Σε όσους φορολογούμενους έχουν πληρώσει ήδη τον ΕΝΦΙΑ και δικαιούνται έκπτωση για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το σχετικό ποσό θα συμψηφισθεί με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Αμέσως μετά την ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών, θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις, όπως για τα ημιτελή ακίνητα, κ.α..

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr