8 Σεπτέμβριος 2014, 18:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Η μεγάλη συνάντηση των Μικρασιατών στην Χρυσούπολη Καβάλας

  • Η μεγάλη συνάντηση των Μικρασιατών στην Χρυσούπολη Καβάλας

Μια μεγάλη συνάντηση Μικρασιατών, αυτή των Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Χρυσούπολη της Καβάλας και τείνει να γίνει θεσμός για την περιοχή.  

Η φετινή 3η συνάντηση Μικρασιατών Καλώς Ανταμωθήκαμε, ξεπέρασε σε συμμετοχή κάθε προηγούμενη, καθώς συμμετείχαν για πρώτη φορά πάνω από 600 χορευτές από 30 Συλλόγους οι οποίοι ήρθαν όχι μόνο από τους τρεις νομούς της περιοχής αλλά και την Κομοτηνή, την Πέλλα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα!

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση ετήσιας συνάντησης ανήκει στους Συλλόγους της Καβάλας, των Σερρών και της Δράμας και γίνεται προσπάθεια να καλύψει όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το Μικρασιατικό στοιχείο στις περιοχές αυτές είναι πολύ μεγάλο και εξίσου μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον της νέας γενιάς των Μικρασιατικών Συλλόγων για επικοινωνία, διασκέδαση και παράλληλη προβολή και ανάδειξη της κληρονομιάς των προγόνων μας.

Η οργανωτική επιτροπή με τον Κυριάκο Γιαννάκη (πρόεδρο του Συλλόγου Γέροντα Διδυμαίος Απόλλων), του Αγγελου Σινανίδη (πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Νέστου Η Αγία Φωτεινή) και της Αθηνάς Τσουμάκη (πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Ξεριά), μαζί με τους εθελοντές των Συλλόγων τους, δούλεψαν όλη τη χρονιά για να είναι έτοιμη και καλά οργανωμένα η μεγάλη αυτή εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους χιλιάδες κόσμου. Ακόμα και ο καιρός στάθηκε στο πλευρό των διοργανωτών αφού σε όλη την υπόλοιπη περιοχή έβρεχε καταρρακτωδώς, αλλά στην Χρυσούπολη περίμενε υπομονετικά να τελειώσει το γλέντι των Μικρασιατών μέχρι αργά το βράδυ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Γυμνασίου της Χρυσούπολης, όπου συγκεντρώθηκαν από νωρίς οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και τα χορευτικά τμήματα με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της εκδήλωσης. Στη συνέχεια κι αφού έγινε σύσκεψη των προέδρων για την επόμενη συνάντηση (το 2005 αναλαμβάνει η Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων), ακολούθησε η εντυπωσιακή πομπή με τα λάβαρα στους δρόμους της Χρυσούπολης, για καταλήξουν και πάλι στο χώρο του προαυλίου του Γυμνασίου, όπου ο χώρος είχε γεμίσει ασφυκτικά από χιλιάδες επισκέπτες.

Μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, των αρχών και το χαιρετισμό του Γραμματέα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλαδος (ΟΠΣΕ), ο Αρης Κώτσας διάβασε ένα σύντομο ιστορικό για τους Μικρασιάτες της περιοχής του Νέστου, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Υπό τους ήχους του μουσικού σχήματος «Εμπειροτέχνες»  ξεκίνησαν οι χοροί  με τη συμμετοχή 4 χορευτικών Συλλόγων ανά ενότητα (Ιωνία, Καππαδοκία, Προποντίδα κλπ) και μετά την ολοκλήρωση τους και την απονομή αναμνηστικών δώρων σε όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους,  ακολούθησε μεγάλο γλέντι για όλο τον κόσμο.

Πηγή: mikrasiatis.gr