8 Σεπτέμβριος 2014, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Αύξηση 20-25% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα την τελευταία τριετία – Επίσημα στοιχεία

  • Αύξηση 20-25% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα την τελευταία τριετία – Επίσημα στοιχεία

60% πάνω οι αυτοκτονίες παγκοσμίως μέσα σε 45 χρόνια.

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με υψηλό εισόδημα, και αναδυόμενη απειλή για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος αποτελεί πλέον η αυτοκτονία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία 45 χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60%!

Ανεργία και χρέη οπλίζουν τους αυτόχειρες

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επικαλούμενο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δείχνουν αυτό που όλοι έχουμε υποψιαστεί, ότι δηλαδή τα τελευταία τρία χρόνια και στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση 20-25% των αυτοκτονιών. 

Το 2012 καταγράφηκαν 508 αυτοκτονίες, έναντι 477 το 2011 (αύξηση 7%). Δηλαδή ο δείκτης θνητότητας από 4,77 ανά 100.000 κατοίκους που ήταν το 2011 αυξήθηκε σε 5,08 ανά 100.000 κατοίκους το 2012 (ΕΛΣΤΑΤ). Στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών η αύξηση των αυτοκτονιών ήταν της τάξης του 54% περίπου, καθώς οι άντρες που χρεοκοπούν ή μένουν άνεργοι σε αυτή την ηλικία είναι πιο ευάλωτοι.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο επιβεβαιώνει και έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι αυτοκτονίες των ανδρών αυξάνονται με την κρίση, ενώ των γυναικών μειώνονται. Το στοιχείο αυτό πιθανότατα οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας. 

Ο πρώτος παράγοντας αύξησης του ποσοστού των αυτοκτονιών είναι η ανεργία, και ακολουθεί η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων. Στην αυτοκτονία παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες –όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, πολιτισμικοί και περιβαλλοντικοί– οι οποίοι αλληλεπιδρούν.

Η φτώχεια, η ανεργία, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η κατάρρευση σχέσεων, νομικά προβλήματα, προβλήματα στην εργασία κτλ. αναγνωρίζονται διεθνώς ως προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για τα ευάλωτα άτομα. Τα ψυχικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, ένα ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, η κοινωνική απομόνωση, παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Οι ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις, η κοινωνική «συνεκτικότητα», ειδικά με την οικογένεια και τους φίλους, που προσφέρουν κοινωνικό στήριγμα, η υψηλή αυτοεκτίμηση και η σταθερότητα αποτελούν προστατευτικούς μηχανισμούς.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Αυτοκτονίας είναι «Ένας κόσμος ενωμένος», και περιγράφει το στόχο που δεν είναι άλλος από την παγκόσμια αφύπνιση και την ενημέρωση του κοινού για το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο. 

Γραφείο Θεσσαλονίκης pontos-news.gr

Διαβάστε επίσης: «Αδιανόητο: Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάπου στον κόσμο»