8 Σεπτέμβριος 2014, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Το νέο Κωσταλέξι στην Καλλιθέα

  • Το νέο Κωσταλέξι στην Καλλιθέα

Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα και σχηματίστηκε δικογραφία.

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η υπόθεση της Μαρίας Παπαδοπούλου, της 36χρονης ανάπηρης γυναίκας που κρατούνταν, σύμφωνα με καταγγελία της, φυλακισμένη στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της από 77χρονη ομογενή από την πρώην ΕΣΣΔ και έναν συγγενή της.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, η 36χρονη που ήταν κατάκοιτη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και ορφανή από το 2006, εδώ και οκτώ χρόνια ζούσε έναν εφιάλτη. 

Η ίδια κατήγγειλε ότι η γυναίκα και ο 50χρονος συγγενής της που την είχαν αναλάβει μετά το θάνατο της μητέρας της, την κρατούσαν φυλακισμένη στο μπαλκόνι που βλέπει στον φωταγωγό πολυκατοικίας στην οδό Δημοσθένους 243Β.


Το μπαλκόνι όπου κρατούνταν η 36χρονη 

Και σα να μην έφθανε αυτό, συνεχίζει, της έδιναν ελάχιστη τροφή, την βασάνιζαν, την υποχρέωσαν να τους γράψει το σπίτι και της έπαιρναν τη σύνταξή της, ύψους 1.200 ευρώ. 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν γείτονες ειδοποίησαν την Υγειονομική Υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της ζήτησε συνδρομή από το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. 

Οι αστυνομικοί μπήκαν με ένταλμα στο σπίτι της 36χρονης στις 8 Ιουλίου όπου βρήκαν τη γυναίκα σε άθλια κατάσταση, με το ένα πόδι σπασμένο και δεμένο με πρόχειρο σανιδένιο νάρθηκα, ενώ το σώμα της σάπιζε από τις κατακλίσεις. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλεύεται ακόμα.

Για την υπόθεση διατάχθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς πέρασε η περιουσία της ανάπηρης γυναίκας στους φερόμενους ως βασανιστές της και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 77χρονης και του συγγενή της. Συγκεκριμένα η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού.

Η υπόθεση Κωσταλέξι


Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολις. Δεξιά πάνω η Ελένη Καρυώτη

Η τραγική ιστορία της Μαρίας Παπαδοπούλου έρχεται στο φως 36 χρόνια μετά την αποκάλυψη του δράματος της Ελένης Καρυώτη, στις 7 Νοεμβρίου 1978, η οποία κρατούνταν φυλακισμένη στο υπόγειο σπιτιού στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας.

Η έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η 47χρονη γυναίκα που βρήκαν αλυσοδεμένη οι αστυνομικοί ήταν φυλακισμένη 29 χρόνια!

Η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται, καθώς αποκαλύπτεται πως εκεί την είχαν κλείσει οι γονείς και τα αδέρφια της επειδή ερωτεύτηκε έναν Κομμουνιστή δάσκαλο, ενώ εκείνη καταγόταν από "εθνικόφρονη οικογένεια". Συνένοχος, όλο το χωριό που γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει την άτυχη γυναίκα.

Σε εκείνο το υπόγειο οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι βρήκαν ένα πλάσμα που έβγαζε άναρθρες κραυγές και είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Όταν έγινε σωματικά καλά, την έκλεισαν σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Λίγα χρόνια μετά, εξαφανίστηκε και κανείς δεν έμαθε τίποτα για αυτή.

Πάντως τα αδέρφια της αθωώθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr