8 Σεπτέμβριος 2014, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Εξάχρονη Ποντιοπούλα του Καυκάσου τραγουδά και νιώθει τον Πόντο (βίντεο)

  • Εξάχρονη Ποντιοπούλα του Καυκάσου τραγουδά και νιώθει τον Πόντο (βίντεο)

Ζει σε ένα χωριό του νότιου Καυκάσου (την Κράσναγια Πολιάνα) η Μαρία Πετρίδη, και κουβαλά μέσα της όλη τη γονιδιακή μνήμη του Πόντου. Την βρήκε ο Βασίλης Τσενκελίδης* κατά την αποστολή του με το pontos-news.gr στην περιοχή, και την αποτύπωσε στο βίντεο. Το χαμόγελό της, τα καθαρά της μάτια και η γλυκιά φωνούλα με την οποία τραγουδά ποντιακά σε κάνουν να πιστεύεις ότι εκεί που όλα μοιάζουν να τελειώνουν, εκεί ξαναρχίζουν όλα από την αρχή!

Θυγατέρα του Αλέκου Πετρίδη και της Ελπίδας, η μικρή Μαρία αντιπροσωπεύει την ελληνικότητα στα μέρη αυτά του νότιου Καυκάσου. Από τα ανατολικά παράλια του Ευξείνου και το χωριό Βίτιαζεβο στο Βορρά, μέχρι την Κράσναγια Πολιάνα (Κόκκινο Λιβάδι), ο ελληνισμός είναι παρών. Ακούς ελληνική μουσική με μπουζούκι ενώ συχνά είναι τα γλέντια των Ποντίων υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας. Οι παραθεριστές από διάφορες περιοχές της απέραντης χώρας συνδέουν τον τόπο αυτό με τον ελληνικό πολιτισμό και προτιμούν να νοικιάζουν δωμάτια από τους αυτόχθονες κατοίκους του Εύξεινου Πόντου. Στα τοπικά μουσεία εκτίθενται αρχαία ελληνικά και βυζαντινά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ παντού δεσπόζουν τα νεοκλασικά κτίρια των Ελλήνων της προεπαναστατικής περιόδου. Παρά την απόσταση και τους κατακλυσμούς της ιστορίας, ο τόπος θυμίζει Ελλάδα... 

Η παράδοση του Πόντου, τόσο ζωντανή!

Συνάντησα πολλούς ανθρώπους σε αυτά τα μέρη, αλλά περισσότερο με άγγιξε, σχεδόν με συγκλόνισε, η επίσκεψή μου στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα, που είναι δίπλα στο Σότσι. Μπαίνοντας στην αυλή ενός ελληνικού σπιτιού για μια συνέντευξη με ελληνόφωνους ηλικιωμένους, τον Ευστάθιο Ξαντίνοβ και τη σύζυγό του Ελπίδα, βρήκα ένα καθαρά ποντιακό κλίμα.


Μπροστά στο σπίτι του Ευστάθιου και της Ελπίδας Ξαντίνοβ

Ποντιακή συνείδηση από τους παππούδες μέχρι τα δισέγγονα! Η Μαρία μαζί με το αδελφάκι της τον Ανέστη και τους γονείς της ήρθαν για επίσκεψη στον παππού και τη γιαγιά και έκλεψαν τις εντυπώσεις μας από την πρώτη στιγμή. 

Ένας από τους λόγους είναι ότι σπανίως πια τα μικρά παιδιά σε αυτούς τους τόπους, και σε ένα ξενόγλωσσο περιβάλλον, μιλούν (πόσο μάλλον να τραγουδούν) ποντιακά. 

Έζησα την ποντιακή ψυχή όταν λίγο αργότερα συγκεντρωθήκαμε όλοι στο φιλόξενο σπίτι του νεότερου Ξαντίνοβ, του Ιβάν και της γυναίκας του Μαρίας. Ο Αλέκος Πετρίδης έβγαλε τη λύρα του και τραγούδησε μαζί με το κοριτσάκι του. Τα υπόλοιπα κανείς τα νιώθει δεν τα γράφει… Παρακολουθήστε το βίντεο για να καταλάβετε: 

*Ο Βασίλης Τσενκελίδης είναι δημοσιογράφος και ιστορικός.