6 Σεπτέμβριος 2014, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Κορυφώνεται η αγωνία για την αρχαία Αμφίπολη - Νέες ανακοινώσεις την Κυριακή

  • Κορυφώνεται η αγωνία για την αρχαία Αμφίπολη - Νέες ανακοινώσεις την Κυριακή

Την προσεχή Κυριακή το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη.

Δύο διαφορετικές εικόνες, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις και στη μέση τα σενάρια που δεν σταματούν να έρχονται στο «φως» σχετικά με τα ευρήματα στον τύμβο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Από τη μία πλευρά ο υπουργός Πολιτισμού συνιστά ψυχραιμία και υπομονή, λέγοντας πως μόνο ο τάφος θα δώσει απαντήσεις, αφού ακόμη και το παραμικρό λάθος που μπορεί να γίνει ελέω.... ανυπομονησίας, ίσως αποδειχθεί καταστροφικό.

Από την άλλη, η περιοχή έχει μετατραπεί σε πραγματικό φρούριο. Εκτός από την ισχυρή αστυνομική παρουσία που βρίσκεται στον χώρο των ανασκαφών, πλέον υπάρχουν και άνδρες της ασφάλειας που δεν επιτρέπουν κανέναν να πλησιάσει στο σημείο, τροφοδοτώντας έτσι τις ατελείωτες θεωρίες συνομωσίας για το ποιός είναι θαμμένος στον μεγαλοπρεπή τάφο.

Υπομονή συνιστά ο Τασούλας

Με τη φράση "θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια", ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας συνέστησε υπομονή σε ό,τι αφορά την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των σημερινών εγκαινίων της έκθεσης "Μακεδονικοί Θησαυροί" στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

"Η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση" τόνισε ο υπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι "η αρχαιολογική επιστήμη είναι μια επιστήμη, η οποία κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία" αλλά "με την υπομονή, με τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει" και πρόσθεσε πως οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Κυριακή.

Κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός τόνισε ότι "η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα" και πρόσθεσε: "προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική".

Νωρίτερα, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την Αμφίπολη "μεγάλη ευκαιρία να ξανα-ανακαλύψει ο ελληνικός λαός τη γοητεία του πολιτισμού του, τη γοητεία ενός πολιτισμού που δεν τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν, αλλά του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει το δύσκολο παρόν".

Πηγή: newsit.gr