6 Σεπτέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Οι Τούρκοι της Γερμανίας γιορτάζουν τα ποντιακά παρχάρια (βίντεο)

  • Οι Τούρκοι της Γερμανίας γιορτάζουν τα ποντιακά παρχάρια (βίντεο)

Το τελευταίο και πιο μεγάλο πανηγύρι που διοργανώθηκε ήταν στην πόλη Ομπερχάουζεν. 

Τα πιο φημισμένα πανηγύρια του Πόντου ήταν και είναι αυτά που γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες στα ορεινά λιβάδια, τα περίφημα παρχάρια. Με διάθεση παγανιστική, άφθονο χορό και μουσική τα υπαίθρια πανηγύρια θεωρούνται μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας που κουβαλούν και οι τουρκόφωνοι Πόντιοι. 

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 η περιοχή του Πόντου ήταν εκείνη με το μεγαλύτερο ρεύμα μετανάστευσης Τούρκων προς τη Γερμανία. Αν και φαινομενικά οι λόγοι ήταν οικονομικοί στην επιλογή αυτή συνέβαλαν και κοινωνικές και εθνοτικές ιδιαιτερότητες. Οι κάτοικοι του Πόντου, σε αντίθεση με τους Τούρκους που κατάγονται από τα τουρκομανικά φύλα, είναι πιο τολμηροί και εξωστρεφείς.

Υπολογίζεται ότι σήμερα στη Γερμανία ζουν περισσότεροι από 300.000 Πόντιοι οι περισσότεροι από τους νομούς Τραπεζούντας και Ριζαίου. Αυτοί συνεχίζουν να διατηρούν την παράδοση της πατρίδας διοργανώνοντας τα πανηγύρια των παρχαριών που τώρα τα ονομάζουν Yayla Şenlikleri.

Τέτοια πανηγύρια γίνονται σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας και ιδιαίτερα σε εκείνες όπου οι κοινότητες των ποντιακής καταγωγής Τούρκων είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Το τελευταίο πανηγύρι και πιο μεγάλο πανηγύρι που διοργανώθηκε φέτος, από όπου και τα βίντεο, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ομπερχάουζεν που βρίσκεται στην περιοχή Ντόρντμουντ-Έσσεν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr