5 Σεπτέμβριος 2014, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Νέα πρόκληση: Τα Σκόπια κατηγορούν την Ελλάδα για την ονομασία

  • Νέα πρόκληση: Τα Σκόπια κατηγορούν την Ελλάδα για την ονομασία

Λεονταρισμοί και πάλι από τον Γκρούεφσκι που επαναλαμβάνει ότι «οι προϋποθέσεις της Ελλάδας δεν έχουν πέραση σε μας». 

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι η ελληνική πλευρά, «λόγω των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων» δεν είναι έτοιμη για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

Ο Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο φιλοκυβερνητικό περιοδικό των Σκοπίων «Ρεπούμπλικα», ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει «δύο θέσεις» στο ζήτημα της ονομασίας: μία επίσημη και μία ανεπίσημη.

«Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, αλλά ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τις οποίες γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να περάσουν. Μάλιστα, οι προϋποθέσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην έχουν πέραση σε εμάς. Ωστόσο, δεν λένε ότι δεν θέλουν να το λύσουν, είτε πως είναι κατά της επίλυσης, είτε κάτι παρόμοιο. Όχι, η ρητορική τους είναι: θέλουμε να το λύσουμε εφόσον βέβαια η κυβέρνησή μας αποδεχτεί αυτές τις προϋποθέσεις, για τις οποίες εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν πρόκειται να τις αποδεχτεί» ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

«Η ανεπίσημη θέση της Ελλάδας, δηλαδή αυτό που γνωρίζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και όλες οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στο πρόβλημα προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία, είναι ουσιαστικά ότι τώρα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λύσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, ότι έχει υπερβολικά πολλά εσωτερικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ώστε να εισέλθει και σε ένα ενδεχόμενο επίλυσης αυτού του ζητήματος και ότι αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ζητείται κάτι τέτοιο από αυτήν. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμη να προσφέρει κάποια ευκαιρία ώστε η Μακεδονία να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Που φυσικά δεν χάνει ευκαιρία να αποκαλεί εμφατικά τη χώρα του «Μακεδονία». Τη στιγμή μάλιστα που αβαντάρεται και από τους Βρετανούς.

Ο Γκρούεφσκι τέλος έκανε και εκτιμήσεις για τη στάση του διεθνούς παράγοντα λέγοντας ότι δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος, καθώς η προσοχή του σχετικά με την Ελλάδα εστιάζεται στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: αρχείο EPA)