4 Σεπτέμβριος 2014, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

H ιστορία του καπνού μέσα από μια έκθεση στη Θεσσαλονίκη

  • H ιστορία του καπνού μέσα από μια έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Ένα εμπορικό αγαθό που στήριξε οικονομικά την Καβάλα, την Δράμα, την Ξάνθη και την Θεσσαλονίκη. 

Αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες που διατρέχουν την ιστορία της παραγωγής και της βιομηχανοποίησης του καπνού στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη. 

Η έκθεση, που στην πραγματικότητα εξιστορεί και ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, αναδεικνύει τον καπνό ως ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό. Άλλωστε η εργασία στον τομέα επεξεργασίας του καπνού και της βιομηχανικής παραγωγής τσιγάρων συντέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, επηρέασε τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων και συνέβαλε – μεταξύ άλλων - στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τραπεζικού κλάδου. Μέσα από τα σπάνια αντικείμενα συλλογών του εξωτερικού, τεκμηρίων από αρχεία της χώρας καθώς και φωτογραφικού υλικού από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, φωτίζονται όλες αυτές οι διαφορετικές λειτουργίες του καπνού. Ένας περίπατος από τα καπνοχώραφα μέχρι τον καπνιστή…


Κλασική επεξεργασία καπνού

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης και την ιστορική μελέτη η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Ρεντετζή. Συμμετοχή στην έκθεση έχει επίσης το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάζοντας τεκμήρια βιομηχανικής κληρονομιάς, που αφορούν την κατασκευή εκσυγχρονισμένων καπναποθηκών στην πόλη της Καβάλας, τη μεταπολεμική περίοδο.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 2 Νοεμβρίου 2004, με ώρες λειτουργίας: καθημερινές 08:00-21:00, Σάββατο 11:14:00, Κυριακή 18:00-21:00. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφίες: Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς)