4 Σεπτέμβριος 2014, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

«Η Αμφίπολη ισάξια της Βεργίνας», λέει Γάλλος αρχιτέκτονας

  • Έτσι ήταν η είσοδος του τάφου της Αμφίπολης! (φωτο)

Συστήνει υπομονή καθώς τα πάντα πρέπει να γίνουν «χειρουργικά». 

Λέγεται ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’60 δυο ήταν τα σημαντικά αρχαιολογικά γεγονότα στην Ελλάδα: οι ανασκαφές του Ανδρόνικου στη Βεργίνα και του Λαζαρίδη στην Αμφίπολη. Ο δεύτερος βέβαια, με οδηγό τον Θουκυδίδη, δεν πρόλαβε να διαπιστώσει εάν όντως στο σημείο όπου έψαχνε ήταν ο τάφος της Ρωξάνης και του μικρού Αλέξανδρου, όπως πίστευε. 

Σήμερα, και ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη έχει προχωρήσει περισσότερο από ποτέ, ο ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες αφήνουν στην άκρη τις εικασίες και εστιάζουν στην δυναμική της ανακάλυψης. Πρόσφατο παράδειγμα ο Γάλλος αρχιτέκτονας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Ο Τόνι Κοζέλι μιλώντας στον Alpha χαρακτήρισε – και εκείνος – την Αμφίπολη «τόσο σπουδαία όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος». Ο Γάλλος επιστήμονας μας θύμισε επίσης ότι είναι ένα πολύτιμο έργο και επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. «Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά», συνέστησε. 

Ο Τόνι Κοζέλι, που μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου ως ειδικός στις αναστυλώσεις, είχε επισκεφθεί πέρσι την Αμφίπολη έπειτα από πρόσκληση της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη. Και να τι έχει να πει κάποιος που βρέθηκε στον τύμβο του λόφου Καστά: «Είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις Σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα».

Επιμένει στο σενάριο της σύλησης ο Σύλλογος Αρχαιολόγων

Με μια πύρινη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, εκτός από τις καταγγελίες για την πολιτική ηγεσία που έχει μετατρέψει την ανασκαφή και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι, επιμένει ότι ο τάφος είναι συλημένος. 

Αναφερόμενοι σε αυτούς που προφητεύουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουν αποκαλύψει το εσωτερικό του τάφου, οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι η πρόβλεψη είναι επιστημονικά επισφαλής. «Αν και στέκονται μπροστά σε μνημείο εμφανώς συλημένο, επιλέγουν να καλλιεργούν προσδοκίες, οι οποίες θα κρατούν, όσο αυτό είναι δυνατό, αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», λένε.

Από την μεριά του ο Γάλλος αρχιτέκτονας υπογραμμίζει πως ό,τι και αν βρεθεί μέσα στον τάφο θα είναι σπουδαίο, απαντώντας σιβυλλικά στο αν είναι συλημένος ή όχι. «Θα είναι ένας θησαυρός για εμάς», καταλήγει ο Τόνι Κοζέλι.  

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr