4 Σεπτέμβριος 2014, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Σε ελληνικά χέρια το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στην επόμενη Κομισιόν

  • Σε ελληνικά χέρια το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στην επόμενη Κομισιόν

«Κλείδωσαν» τα ονόματα. Τι χαρτοφυλάκια παίρνουν Γαλλία, Γερμανία και Κύπρος. 

Μπορεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλαδή ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το ποιο χαρτοφυλάκιο θα καταλήξει σε ποια χώρα, ωστόσο στις Βρυξέλλες κάνουν… ρεπορτάζ!

Σε ανάρτηση του ο ιστότοπος EurActiv παρουσιάζει ένα έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία το οποίο αποτελεί και το προσχέδιο της επόμενης επιτροπής. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο – που δεν αποτελεί την τελική απόφαση – ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα πάρει τελικά το χαρτοφυλάκιο που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της «Μετανάστευσης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Εσωτερικών Υποθέσεων».

Είναι κοινό μυστικό ότι η Αθήνα επιθυμεί τον Έλληνα επίτροπο σε μια ισχυρή θέση στην επόμενη Κομισιόν. Η δε συγκεκριμένη είναι νεοσύστατη και έχει θα έχει να διαχειριστεί και αρκετά κονδύλια. Πηγές ανέφεραν στο Βήμα ότι η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθούν πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα και οι νέοι επίτροποι θα πιάσουν δουλειά από την 1η Νοεμβρίου. Άγνωστο, βέβαια, παραμένει ποιος θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο προσχέδιο πάντως που διέρρευσε επιβεβαιώνονται και άλλα ονόματα. Όπως αυτό του πρώην πρωθυπουργού της Φιλανδίας Γίρκι Κατάινεν που – όπως όλα δείχνουν – θα είναι ο νέος επίτροπος Οικονομικών. Ο Ανταγωνισμός θα περάσει στα χέρια της Γαλλίας και του Πιέρ Μοσχοβισί, του πρώην υπουργού Οικονομίας της χώρας. Ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ θα μετακινηθεί από το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας στον τομέα του Εμπορίου που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Καγκελάριο Μέρκελ. Η Κύπρος με τον Χρίστο Στυλιανίδη, εκτός απροόπτου, θα έχει το Διαδίκτυο και τον Πολιτισμό. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Καθημερινή, Το Βήμα (φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)