4 Σεπτέμβριος 2014, 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Ένα Ταμείο, μία σύνταξη για όλους τους Έλληνες από το 2017

  • Ένα Ταμείο, μία σύνταξη για όλους τους Έλληνες από το 2017

Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο για τους συνολικά 11,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση.

Τη λειτουργία από το 2017 ενός ταμείου συντάξεων για όλους, με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών, αποφάσισε η κυβέρνηση όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.

Πρόκειται για το Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο για τους συνολικά 11,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους και σύμφωνα με Τα Νέα, οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2017. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων απ' όπου ουσιαστικά θα δίδονται όλες οι συντάξεις, αλλά και τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των φορολογικών εσόδων.

Το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον εργασιακό βίο των απασχολούμενων και με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδει τη σύνταξη.

Όλες οι συντάξεις από ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής

Πρώτο βήμα θα είναι η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα θα υπάρξει ένταξη στο ΙΚΑ του νέου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια θα υπάρξει αναδιοργάνωση του ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο όλων που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Αυτό το Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων, ενώ από αυτό θα καθορίζονται και οι συντάξεις ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του καθένα.

Στο Ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.

Το ζητούμενο είναι σε ποιο ύψος θα κυμαίνονται οι συντάξεις δεδομένου ότι η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι τα χειρότερα Ταμεία «τραβάνε» προς τα κάτω τα καλύτερα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr