3 Σεπτέμβριος 2014, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Αμφίπολη: Ξεσπαθώνουν οι αρχαιολόγοι που μιλούν για «κυβερνητικό ριάλιτι»

  • Αμφίπολη: Ξεσπαθώνουν οι αρχαιολόγοι που μιλούν για «κυβερνητικό ριάλιτι»

Σκληρή ανακοίνωση την ώρα που τα πούλμαν με τους τουρίστες ετοιμάζουν… απόβαση.

Μετά την κόρη του αείμνηστου ανασκαφέα της Αμφίπολης, Δημήτρη Λαζαρίδη, που μίλησε για «εθνικιστική παράκρουση» και για «πρωθυπουργό σε ρόλο Ιντιάνα Τζόουνς», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το μνημείο. 

«Το εύρημα κινδυνεύει από μια δεύτερη σύληση, σύγχρονη αυτή τη φορά», γράφουν χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η αρχαιολογική ανασκαφή έχει γίνει τουριστική ατραξιόν. Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν ότι η πολιτική ηγεσία έχει μετατρέψει τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι την ώρα που τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ανασκαφή δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι 100.000 ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση είναι σταγόνα στον ωκεανό για ένα τόσο μεγάλο μνημείο.

«Με τους τηλεοπτικούς φακούς θέλουν να συνδέσουν τα πρόσωπά τους με μία, επιτέλους, ευχάριστη είδηση για τον ελληνικό λαό», λένε αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό και στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. «Επιλέγουν να υποδυθούν τους αρχαιολόγους ή τους ιστορικούς», συνεχίζουν. 

Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι τα… κεφάλια προφητεύουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουν αποκαλύψει το εσωτερικό του τάφου, μια πρόβλεψη που είναι επιστημονικά επισφαλής. «Αν και στέκονται μπροστά σε μνημείο εμφανώς συλημένο, επιλέγουν να καλλιεργούν προσδοκίες, οι οποίες θα κρατούν, όσο αυτό είναι δυνατό, αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», καταλήγουν.

Με τα πούλμαν στην Αμφίπολη

Τις καταγγελίες περί «τουριστικής ατραξιόν» έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησαν να πουλούν πακέτα ημερήσιων εκδρομών στην Αμφίπολη. 

Το πρώτο πούλμαν θα ξεκινήσει το δρομολόγιο το Σάββατο με προορισμό αρχικά το αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια την ανασκαφή. «Μέχρι το σημείο που μας επιτρέπεται», αναφέρει το τουριστικό γραφείο.  

*Κεντρική φωτογραφία: στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην ανασκαφή

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr