3 Σεπτέμβριος 2014, 18:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν εκπτώσεις και απαλλαγές

  • Βουτιά έως 65% στις τιμές των ακινήτων!

Αύριο – εκτός απροόπτου – στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση.

Χωρίς έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, γνωστό ως ΕΝΦΙΑ, κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης! 

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να φέρει αύριο στην Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η έκπτωση και για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπό προϋποθέσεις, μία ακόμα ψυχρολουσία περιμένει τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με την Ημερησία μία ακόμα «παγίδα» στο νόμο θα ψαλιδίσει σημαντικά τον αριθμό όσων δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή. 

Οι προϋποθέσεις

Έτσι παρά το γεγονός ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χαμηλά εισοδήματα, η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σημαίνει ότι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που φορολογείται είναι πολύ πιο πάνω από τα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί για την χορήγηση των απαλλαγών. 

Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής θα υπάρχει δυνατότητα ο φόρος να μειωθεί στο μισό, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

α) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τώρα να προσθέσουν και κριτήριο συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

β) Για το 2013 το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος. 

Ειδικά η εισοδηματική προϋπόθεση σημαίνει ότι μία οικογένεια με ένα παιδί για να απαλλαγεί από το 50% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το συνολικό φορολογητέο εισόδημά της πέρσι να μην ήταν πάνω από 11.000. Για μια τετραμελή οικογένεια το ποσό αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.000. 

Η «παγίδα»

Το μεγάλο «αλλά» όμως έρχεται στην εξής παράμετρο: ως «συνολικό φορολογητέο εισόδημα» θα υπολογίζεται το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. 

Για παράδειγμα αν ένα ζευγάρι με ένα παιδί και ετήσιο συνολικό δηλωθέν εισόδημα 6.000 ευρώ έχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.300 κυβικών επταετίας, τότε η εφορία υπολογίζει ότι με βάση τα τεκμήρια το εισόδημα του ζευγαριού φτάνει τις 11.420 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 5.000 που ισχύει για τους έγγαμους και επιπλέον τεκμήρια 3.200 ευρώ για το διαμέρισμα και 3.220 για το αυτοκίνητο. Εν ολίγοις, συνυπολογίζοντας τα τεκμήρια κάνει… φτερά η έκπτωση! 

Ποιοι δικαιούνται πλήρη έκπτωση

Οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα μέλη με ποσοστό 80% και άνω, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Προϋπόθεση είναι ότι το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του 2013, να μην έχει υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Ημερησία