2 Σεπτέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Αμφίπολη: Σύντομα το μνημείο θα… μιλήσει!

  • Αμφίπολη: Σύντομα το μνημείο θα… μιλήσει!

Συνεχίζονται οι ανασκαφές και παράλληλα τα τεχνικά έργα οχύρωσης του μνημείου από τα καιρικά φαινόμενα. 

Είναι τελικά ο τάφος της Αμφίπολης συλημένος ή όχι; Το ερώτημα αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, τους ξένους δημοσιογράφους αλλά και το ελληνικό κοινό, τις τελευταίες ημέρες πάει «χέρι-χέρι» με τις ανασκαφές που γίνονται στον λόφο Καστά. 

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μνημείο να μην έχει πέσει θύμα τυμβωρύχων. «Ισχύει αυτή η εκδοχή», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι αρχαίοι γέμισαν με χώματα τον προθάλαμο του τάφου προκειμένου να τον σφραγίσουν απέναντι σε όσους ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό του.

«Συντομότερα ή αργότερα θα μιλήσει αυθεντικά το ίδιο το μνημείο», κατέληξε ο Κώστας Τασούλας ο οποίος έδωσε και μια εθνική διάσταση στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. «Είναι τα καλά νέα που δικαιούται ο ελληνικός λαός. Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ιστορία είναι πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες», τόνισε.

Η αιγυπτιακή εκδοχή

Αρχαιολογικές πηγές επιμένουν ότι η επιχωμάτωση του τρίχωρου προθαλάμου δεν υπάρχει σε κανέναν γνωστό τάφο σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ταφική τεχνική προέρχεται από την Αίγυπτο γεγονός που – σύμφωνα πάντα με τους αρχαιολόγους – ενισχύει το σενάριο ότι αρχιτέκτονας του τάφου είναι ο Δεινοκράτης. 

Ο Δεινοκράτης, επιστήθιος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που μάλιστα τον είχε ακολουθήσει και στην εκστρατεία του, λέγεται ότι ήταν πολύ εξοικειωμένος με τις αιγυπτιακές τεχνικές. 

Άλλο ένα στοιχείο που προβληματίζει, αλλά παράλληλα ενισχύει το σενάριο, για τη σύνδεση της Αμφίπολης με την Αίγυπτο, είναι η ύπαρξη των δίδυμων Σφιγγών στην είσοδο του μνημείου. Στην μυθολογία των αρχαίων Αιγυπτίων αντιπροσώπευαν την ηλιακή θεότητα Ρα και αρχικά τοποθετούνταν στις εισόδους των ναών και των ανακτόρων. Στον ελλαδικό χώρο εμφανίστηκε αιώνες πριν από την εκστρατεία του Αλέξανδρου ως αποτέλεσμα της αμφίδρομης σχέσης του ελληνικού με τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Αρχαιολογική σκαπάνη και τεχνικές εργασίες

Μαζί με την αφαίρεση των χωμάτων από το εσωτερικό του ταφικού μνημείου αλλά και τις εργασίες υποστύλωσης που πραγματοποιούνται, γίνονται και τεχνικές εργασίες στο εξωτερικό. 

Ήδη ολοκληρώθηκε το στέγαστρο που θα προστατεύσει την είσοδο από τα καιρικά φαινόμενα ενώ έργα απορροής γύρω γύρω από το μνημείο θα λειτουργήσουν προστατευτικά σε ενδεχόμενες βροχές. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr