2 Σεπτέμβριος 2014, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Αντιρατσιστικό: Ποινικοποιείται τελικά η άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών

  • Τι προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης Τσίπρα

Μετά από αναταράξεις, πιέσεις, παλινωδίες και εμπλοκές κατατίθεται τελικά σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και απαντά θετικά στις αξιώσεις των Ποντίων.

Ρύθμιση που καλύπτει ποινικά τη Γενοκτονία των Ποντίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής περιλαμβάνεται, εν τέλει, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητείται σήμερα.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, διώκονται ποινικά και απειλούνται με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα όσοι εγκωμιάζουν δημόσια ή κακόβουλα αρνούνται γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητες αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων ή της Ελληνικής Βουλής.

Η διάταξη περιλαμβάνει, όπως είχε αρχικά διαμορφωθεί, και εκείνους που δημόσια εγκωμιάζουν το Ολοκαύτωμα ή το αρνούνται.

Υπάρχουν όμως στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην κινδυνεύουν με ποινική εμπλοκή όσοι εκφράζουν για το Ολοκαύτωμα ή τις γενοκτονίες επιστημονικές απόψεις ή διατυπώνουν ιστορικές προσεγγίσεις.

Ειδικότερα για τη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα Η Καθημερινή, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης εξηγούσαν ότι για να τιμωρηθεί κάποιος που αρνείται π.χ. τη Γενοκτονία των Ποντίων ή το Ολοκαύτωμα «πρέπει να το κάνει κακόβουλα και με σκοπό να υποκινήσει βία ή μίσος κατά συγκεκριμένης ομάδας, η οποία στο παρελθόν είχε πέσει θύμα του Ολοκαυτώματος ή Γενοκτονίας».

Δεν περιλαμβάνεται το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο τιμωρεί αυστηρά εκείνους που επιδίδονται σε ρατσιστικό παραλήρημα με βάση τη φυλή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλης μορφής διαφορετικότητα, δεν περιλαμβάνει όμως στις διατάξεις του επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Την εξέλιξη του θέματος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επαφή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αφού είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις από την Εκκλησία αλλά και σωματεία, ποντιακά και μικρασιατικά, από όλον τον κόσμο.

Την αρχή στην άσκηση των πιέσεων κατά τον νέο γύρο του κεφαλαίου «Αντιρατσιστικό», εν μέσω θέρους, είχαν κάνει 38 βουλευτές της ΝΔ με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη.

Η ΔΙΣΥΠΕ ευχαριστεί Αναστασιάδη

Χθες τον Σ. Αναστασιάδη ευχαρίστησε η «Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων», «για τη σημαντική συμβολή του και την καθοριστική στάση του στο θέμα της ένταξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και όλων των χριστιανών της Ανατολής στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο». Η Συνομοσπονδία που εκπροσωπεί τις Ομοσπονδίες Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας, Ευρώπης, Ελλάδας, αλλά και πάνω από 600 ποντιακά σωματεία, επισημαίνει ακόμη στην επιστολή της: «Τέτοιες ενέργειες σας καταξιώνουν στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων και δικαιώνουν τις προσδοκίες των πολιτών από τους πολιτικούς και την πολιτική. Ο οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός σας συγχαίρει και θα βρίσκεται δίπλα σας σε όλους τους αγώνες για αρχές, αξίες και περισσότερη δημοκρατία».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr