1 Σεπτέμβριος 2014, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ποιες περιοχές θα πληγούν, τι πρέπει να προσέξετε

  • Συνεχίζονται οι βροχές και σήμερα

Από το βράδυ και από το Ιόνιο θα ξεκινήσει η κακοκαιρία. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν την Τετάρτη. Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία. 

Φθινοπωρινό ποδαρικό από τον Σεπτέμβριο με βροχές και καταιγίδες και έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τη θάλασσα και τα δυτικά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Αντώνη Λάλο, τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. 

Στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα το βράδυ θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο ισχυρές βροχές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην Ήπειρο και στη δυτική Στερεά.

Αύριο, Τρίτη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, και βαθμιαία την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στη Θράκη και στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, ενώ στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της νότιας χώρας θα εξασθενήσουν.

Την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, και πιθανόν πρόσκαιρα και στη δυτική Ελλάδα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Έκτακτο δελτίο και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που ήδη βρίσκεται σε επιφυλακή, συστήνει στους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας. 

Ειδικότερα:
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κτλ.
• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο, και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται σε ασφαλή χώρο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr