1 Σεπτέμβριος 2014, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Οι Έλληνες της Χαβάης διδάσκουν συρτάκι και κερνάνε γύρο (βίντεο)

  • Οι Έλληνες της Χαβάης διδάσκουν συρτάκι και κερνάνε γύρο (βίντεο)

Η Χονολουλού για δυο ημέρες διασκέδασε αλά ελληνικά με σουβλάκι, ουζάκι και συρτάκι. 

Το Twitter και το Instagram γέμισαν σουβλάκι και μουσακά, το Youtube ζαλίστηκε από το συρτάκι. Μπορεί πολλοί να βρήκαν την ελληνική μπύρα εξαιρετική και το ούζο απαίσιο (τι ξέρουν αυτοί…) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν διασκέδασαν μέχρι τελικής πτώσεως στο 33ο Ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Χαβάη, Χονολουλού. Σκοπός του φεστιβάλ είναι πάντα η διαφήμιση του ελληνικού πολιτισμού αλλά και η συγκέντρωση χρημάτων για την ορθόδοξη εκκλησία.

Ο χώρος της εκδήλωσης (φωτογραφία: moanaevents / Instagram) 

Με μια ισχυρή δόση φολκλόρ αλλά με εξαιρετικές γεύσεις γεμάτες Ελλάδα η ελληνική κοινότητα του εξωτικού νησιού διοργάνωσε την γιορτή της στην οποία ήταν όλοι καλεσμένοι. Μάλιστα τους προέτρεψε να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας την «ετικέτα» #greekfesthi. 

«Μπακλαβάς για τον δρόμο. Κανονικός και με σοκολάτα. Όπα!». Σχόλιο στο Instagram (φωτογραφία: cq808) 

Το μπουζούκι αλλά και τραγούδια στα ελληνικά έδωσαν τον ρυθμό, οι Αμερικανοί που βρέθηκαν στην γιορτή προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα στο συρτάκι ενώ πολλοί φεύγοντας πήραν μαζί τους εκτός από φαγητά σε πακέτο και διάφορα αναμνηστικά, όπως εικόνες, κομπολόγια και μπλουζάκια. 

 Πώς βρέθηκαν οι Έλληνες στη Χαβάη;

Ως πλήρωμα των φαλαινοθηρικών αλλά και των εμπορικών πλοίων οι Έλληνες διέσχιζαν εκείνη την μεριά του Ειρηνικού ήδη από το 1830. Περίπου στα τέλη του 1870 σαράντα Έλληνες εγκαθίστανται στο Μεγάλο Νησί και στο Οάχου. Θα ασχοληθούν με τις καλλιέργειες και τη ναυτιλία ενώ άλλοι θα φτιάξουν καφέ, μπαρ, ξενώνες και ξενοδοχεία. 

Η ελληνική κοινότητα θα πάρει την επίσημη υπόστασή της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με έναν πυρήνα 200 ανδρών, γυναικών και παιδιών. Εκείνη την περίοδο θα θεμελιωθεί στη Χονολουλού και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που σήμερα αποτελεί το κέντρο των Ορθοδόξων σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. 

Δείτε πλάνα από την φετινή αλλά και από παλιότερες εκδηλώσεις

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr