1 Σεπτέμβριος 2014, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

71ο Φεστιβάλ Βενετίας: Ταινία-γροθιά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • 71ο Φεστιβάλ Βενετίας: Ταινία-γροθιά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Διαμαρτύρονται οι Τούρκοι για το φιλμ του «δικού» τους Φατίχ Ακίν, που κερδίζει τις εντυπώσεις στη Μόστρα και είναι ένα από τα φαβορί για βραβείο. 

Ο τίτλος της είναι The Cut, και θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως Η κοπή, αφού το θέμα της είναι το απότομο και βίαιο καθώς αφηγείται τον απάνθρωπο ξεριζωμό ενός ανθρώπου από την οικογένειά του. Η ταινία με την οποία πήγε φέτος στο 71ο Φεστιβάλ Βενετίας ο Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν καταπιάνεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και κερδίζει το χειροκρότημα του κοινού αλλά και τις εντυπώσεις. Το The Cut, άλλωστε, είναι φαβορί για κάποιο από τα βραβεία της φετινής Μόστρας.

«Ανήκει στο είδος των ταινιών που δεν φτιάχνονται πλέον, μια βαθιά προσωπική απάντηση σε ένα τραγικό επεισόδιο της ιστορίας φτιαγμένο με ένταση και ομορφιά», είπε ο Μάρτιν Σκορτσέζε για την ταινία του Ακίν. 

Η υπόθεση της ταινίας 

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία ξεκινά στην Μαρντίν του 1915 όπου ο Ναζαρέτ Μανουγκιάν (τον υποδύεται ο Αλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ) ζει με τη γυναίκα του και τις δίδυμες ανήλικες κόρες τους. Μια νύχτα η τουρκική αστυνομία θα εισβάλει στο σπίτι του, θα τον αρπάξει και θα στείλει σε καταναγκαστικά έργα. Η σφαγή των Αρμενίων έχει ήδη ξεκινήσει.


Ο πρωταγωνιστής Ταχάρ Ραχίμ σε σκηνή από την ταινία

Ο φακός του Ακίν καταγράφει με εικαστικά εντυπωσιακές εικόνες το πώς ο Ναζαρέτ, όταν καταφέρνει και ξεφεύγει από τους Τούρκους, θα περάσει τη δική του οδύσσεια αναζητώντας τη χαμένη του οικογένεια. Το ταξίδι του θα είναι μεγάλο και σε διάρκεια και σε απόσταση. Από τη Συρία και τον Λίβανο στην Κούβα, και από εκεί στις ΗΠΑ, ο ήρωας ταξιδεύει μόνος, χωρίς χρήματα, χωρίς φωνή. 

Έμπνευση για το The Cut αποτέλεσε η ταινία Αμέρικα Αμέρικα του Ηλία Καζάν. Από την άλλη ο Ακίν χρησιμοποιεί εικόνες άλλοτε φρικτές για το ρεαλισμό τους, ιδιαίτερα στις σφαγές των Αρμενίων, και άλλοτε λυρικές που θυμίζουν τα γουέστερν του Τζον Φορντ και τον Δρόμο του Γιλμάζ Γκιουνέι. 

Το βιβλίο και οι Τούρκοι εθνικιστές

«Δεν επέλεξα το θέμα, ήταν το ίδιο το θέμα που επέλεξε εμένα» είπε ο σκηνοθέτης μιλώντας για την ταινία. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι στην Τουρκία η σφαγή των Αρμενίων παραμένει θέμα ταμπού ήταν ένας παραπάνω λόγος για να γυρίσει τη συγκεκριμένη ταινία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ώθηση για το The Cut τού έδωσε το βιβλίο του Τούρκου δημοσιογράφου Χασάν Κεμάλ με τίτλο 1915: Ermeni Soykırımı (1915: Η Γενοκτονία των Αρμενίων). Ο Κεμάλ ήταν εγγονός του Κεμάλ Πασά, ενός από τους στρατιωτικούς που είχαν ευθύνη για τις εκτελέσεις των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Και ενώ η Βενετία αλλά και όλοι οι σινεφίλ υποκλίνονται στη δύναμη της ταινίας του Φατίχ Ακίν, πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στην Τουρκία ομάδα εθνικιστών ετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί για την προβολή της στο Φεστιβάλ καθώς, κατά τη γνώμη τους, προσβάλλει την πατρίδα τους. 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας (στα γερμανικά)

*Κεντρική φωτογραφία: ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν (δεξιά) και ο Αλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ στο 71ο Φεστιβάλ Βενετίας. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr (φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)