1 Σεπτέμβριος 2014, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

ΕΝΦΙΑ: Χρήσιμος οδηγός για τον Σεπτέμβριο

  • ΕΝΦΙΑ: Χρήσιμος οδηγός για τον Σεπτέμβριο

Ποιές είναι οι τρεις καθοριστικές ημερομηνίες στις οποίες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να έρθουν σε... επαφή με τον ΕΝΦΙΑ.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος κάθε επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβάλλεται μια δόση έως και το τέλος Φεβρουαρίου. Έτσι ο φόρος θα εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

1. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος.

2. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 προκειμένου να υποβάλλουν διορθωτικές και τροποποιητικές δηλώσεις όσοι έχουν κάνει λάθη καθώς και όσοι απέκτησαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2014.
Αφού υποβάλουν το διορθωτικό ή τροποποιητικό Ε9 τότε θα πρέπει να περιμένουν τη νέα εκκαθάριση προκειμένου πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί βάσει των τροποποιήσεων. Πρόθεση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι να μην καλούνται όλοι οι φορολογούμενοι για την προσκόμιση δικαιολογητικών όταν με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται ο οφειλόμενος φόρος. Μελετάται να καλούνται δειγματοληπτικά μόνο όσοι προχωρούν σε μείωση του οφειλόμενο φόρου κατά ένα σημαντικό ποσό όπως είναι για παράδειγμα άνω των 500 ευρώ.

3. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός οδηγός του υπουργείου Οικονομικών με τα κυριότερα λάθη που έκαναν οι φορολογούμενοι στην συμπλήρωση του Ε9. Ο οδηγός θα εκδοθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποβολή των διορθωτικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr