31 Αύγουστος 2014, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

ΑμεΑ: Κραυγή των οικογενειών τους για τα ειδικά σχολεία

  • ΑμεΑ: Κραυγή των οικογενειών τους για τα ειδικά σχολεία

Δριμύ κατηγορώ γονέων για την κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 11 το πρωί την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ομoσπovδία Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό, αναφέρουν πως η υποστέλεχωση και η έλλειψη προσλήψεων στα ειδικά σχολεία καταδικάζει τους μαθητές να φοιτήσουν «σε σχολεία άδεια από εκπαιδευτικό προσωπικό». Επιπλέον, η Ομοσπονδία ζητεί να αρθεί η διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών με αναπηρία που ίσχυσε με το ν. 4172/2013 κι έθεσε εκτός εργασίας εκπαιδευτικούς με αναπηρία που υπηρετούν στην εκπαίδευση χρόνια, ενώ δημιούργησε δυσαναπλήρωτα κενά στις δομές της ειδικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ).

Οι γονείς εγκαλούν το υπουργείο για αθέτηση της συμφωνίας μεταξύ του προηγούμενου υπουργού Παιδείας και του παρόντος υφυπουργού Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για την άμεση ψήφιση διάταξης ως προς την κατά προτεραιότητα ένταξη των εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση σε ποσοστό 10%, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική απόγνωση τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Τι ζητάνε οι γονείς

Οι γονείς θέλουν να γίνει ο διαγωνισμός ειδικής αγωγής από το ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται με το ν. 3848/2010 και συμπληρώνουν, πως η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να στηρίζεται σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους για ευνόητους λόγους.

Να επανεξεταστεί η κατάργηση του πίνακα Α, στον οποίο εντάσσονταν εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67%, κίνηση στην οποία προέβη το υπουργείο, χωρίς πρώτα να έχει διασφαλίσει την προστασία της πρόσληψης των εκπαιδευτικών με αναπηρία στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).

Επίσης, να στελεχωθούν άμεσα τα ΚΕΔΔΥΥ (Kέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών) της χώρας με εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες και σημαντικές αρμοδιότητές τους και να εφαρμοστεί ο νέος σημαντικός θεσμός των ΕΔΕΑΥ (Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης).

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr