29 Αύγουστος 2014, 18:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Καταργείται η Εφορεία που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη!

  • Καταργείται η Εφορεία που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη!

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα του Νέου Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που – μεταξύ άλλων – συρρικνώνει ή καταργεί τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα. Αντιδράσεις αρχαιολόγων. 

Μετά τον «Καλλικράτη» στα αστυνομικά τμήματα, έρχεται και «Καλλικράτης» στις αρχαιολογικές υπηρεσίες! Παρά το γεγονός ότι η αρχαιολογική έρευνα έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες τα… πάνω της με τα ευρήματα της Αμφίπολης, το Προεδρικό Διάταγμα που περιγράφει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη. Ανάμεσα στις Εφορείες Αρχαιοτήτων που συρρικνώνει ή καταργεί είναι και η ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη!

Το σχετικό ΦΕΚ με την χθεσινή ημερομηνία αναφέρει ότι από τις 28 Οκτωβρίου 2014 η ΚΗ’ Εφορεία θα σταματήσει να υπάρχει. 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για μια μαύρη ημέρα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς η αρχαιότερη υπηρεσία του ελληνικού κράτους αλλάζει για μια ακόμα φορά δομή όταν ο προηγούμενος οργανισμός θεσμοθετήθηκε μόλις το 2003. «Χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος συρρικνώνονται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ οι αλλαγές αποδίδονται σε δεσμεύσεις έναντι της τρόικας.

Σοβαρές καταγγελίες από τους αρχαιολόγους

Το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την αναδιοργάνωση των Μουσείων. «Εξαφανίζει νευραλγικά Τμήματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων», καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι. Οι ίδιοι σχολιάζουν τις πέντε νέες υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στο γραφείο του υπουργού. Μια από αυτές, λένε, η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης» έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη εμπλέκοντας εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες «προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς». 

Οι αρχαιολόγοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς όπως λένε – εκτός των άλλων – καταργούνται και όλες οι κενές οργανικές θέσεις σε ένα υπουργείο ήδη υποστελεχωμένο. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr