30 Αύγουστος 2014, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Με μποφόρ και μπουρίνια μας αποχαιρετά το καλοκαίρι, υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

  • Με μποφόρ και μπουρίνια μας αποχαιρετά το καλοκαίρι, υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Τι προβλέπει για το σαββατοκύριακο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» για εκδήλωση πυρκαγιών.  

Φθινοπωρινές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι και μπουρίνια θα επικρατήσουν το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου σε όλη τη χώρα. Σήμερα προβλέπονται πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες σε Ήπειρο, δυτική και κεντρική Μακεδονία, κυρίως στα ορεινά. Οι βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν στο Αιγαίο στα 6 με 7 και πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ. Την Κυριακή στα δυτικά και βόρεια θα υπάρξουν τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. 

Για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε: Αττική, Κρήτη, βόρειο Αιγαίο, Εύβοια, Σκύρο, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Κυκλάδες, Θάσο, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Σαμοθράκη.

Η πρόγνωση του Σαββάτου

Στην Αττική γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία παροδικές νεφώσεις το απόγευμα με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών στα ορεινά. Σε ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά  και νότια 5 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Στην Κρήτη και τις Κυκλάδες προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός αν και στα βόρεια της Κρήτης θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 τοπικά στις Κυκλάδες 7 με 8μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία από 24 έως 28 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς  Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr (φωτογραφία: λιμάνι Ραφήνας / ΑΠΕ-ΜΠΕ)